Wpis z mikrobloga

@pszymczyk2: Jeśli jesteś po AIRze z jakiegoś wydziału mechanicznego to nastaw się na sporą dawkę nauki elektryki.
Heheszki pokroju transmitancji operatorowych nie istnieją w realnym świecie. Regulatorów nie dostrajasz (raz mi się zdarzyło, poprawiać nastawy) i w zasadzie się o nie martwisz bo są tak głęboko pozaszywane w soft maszyn.
A jeśli dopiero się zastanawiasz nad takimi studiami to szczerze odradzam. Robota jest ciężka, bardzo odpowiedzialna (źle zaprojektujesz obwody bezpieczeństwa to kogoś może zabić) a tak naprawdę średnio płatna w porównaniu z IT.
Kolejną sprawą są częste i długie wyjazdy-linię trzeba odpalić u klienta. Tu mam mieszane uczucia, z jednej strony można zwiedzić kawałek świata ale z drugiej strony jak masz już rodzinę to jest ciężko.
Ale najbardziej w---------ą rzeczą jest to, że twoja praca wykonywana jest na końcu. Jak masz termin na realizację projektu to najpierw czekasz na dział konstrukcyjny, produkcję, mechaników, elektryków i na koniec jesteś ty i nie ma co się łudzić, po wszystkich poprawiasz ich niedociągnięcia/niechlujstwo, o------l też ty zbierasz bo przecież wszyscy się wyrobili.
Plusem jest naprawdę wielka satysfakcja, kiedy twój kod działa i martwa materia - sterta żelastwa zaczyna działać tak jak chciałeś, dla tych krótkich
  • Odpowiedz
@pszymczyk2: W praktyce nie spotkałem integratora po elektryku ;/ ale w sumie wielu ich nie spotkałem. W sumie będziesz miał dużo łatwiej zacząć. Ale raczej robotami prędko się nie pobawisz.
Zawsze jest DUR...( )
  • Odpowiedz
@pszymczyk2: Zarobki w porównaniu z IT wypadają słabo.
Co do rekrutacji (byłem przy kilku rozmowach) to zaskakująco wielu automatyków nie umie czytać schematów elektrycznych/pneumatycznych. Standardowo "Dlaczego chce Pan u nas pracować" :)
  • Odpowiedz
@kartofel: nie no , serio znam takie osoby. Przyklad moj bardzo dobry kolega. 4 lata po studiach AiR na PW na wydziale elektronicznym z tego co pamietam , pracuje pod lublinem w jakiejs sporej firmie projektujacej maszyny w branzy samochodowej. 11k
  • Odpowiedz