Wpis z mikrobloga

Angielski na poziomie między B1 a B2, Holenderski podobnie, kurs na większość wózków widłowych (boczne, zwykłe, orderpickery, wysokiego składowania), około 6 lat doświadczenia na magazynach w tym rok przy komputerowej obsłudze maszyn i dwa lata jako logistyk przy nadawaniu przesyłek (obsługa programów nadawczych firm kurierskich ups,tnt, dhl, dachser, schenker) przez pół roku nadzorowanie pracy od 4 do 6 osób.
Wykształcenie średnie bez matury (nie podchodziłem, głupi byłem), ponad 40kzł (i rośnie) na koncie.
W jakie kursy/szkolenia wypadałoby celować by po powrocie do Polski móc liczyć na zarobki na poziomie 2.5-3kzł na start?

#praca #zarobki #powrotzemigracji
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KiciurA:
Kupione mieszkanie dla siebie, sprezentowałem pieniądze na zakup mieszkania dla rodziców, wyjechałem świeżo po szkole tak że Polskę od 7 lat widzę tylko urlopowo, chciałbym to w końcu zmienić.
Języki w miarę znam, doświadczenia trochę jest, pieniądze są a lata uciekają.
  • Odpowiedz
@Trique ja bym nie wracała.. No ale to Twoje życie. O maturze pomyśl - natomiast myślę że i bez tego sobie poradzisz. Dziś potrzeba ludzi z konkretnymi umiejętnościami a nie tylko z papierkiem
  • Odpowiedz
@Trique żeby przystąpić do matury musisz tylko złożyć papiery - ze chcesz zdawać - w macierzystej szkole średniej (czas na to bodajże do grudnia) a potem przychodzisz w maju na maturę. I raczej myslalam o tym w kontekście, ze jak juz wrócisz do kraju to to ogarnij.
  • Odpowiedz
@christian66:
Trochę źle ująłem pytanie, doświadczenie i kursy mam ale chciałbym celować w coś co robię obecnie a nie wracać do pracy fizycznej. Czyli coś przed komputerem, z ludźmi którzy przychodzą do pracy a nie do roboty jeśli wiesz co mam na myśli.
  • Odpowiedz
@Trique to zależy, co chcesz robić :) mając umiejętności owszem poradzisz sobie, jeśli to większe miasto tym lepiej, bo łatwiej o pracę. Ale często, na wstępie, przy weryfikacji kogoś na dane stanowisko odrzuca się za brak tej matury czy studiów - też zależy jakie stanowisko i gdzie. Albo zależy od tego jak stworzysz cv, zanim ktoś zapyta o Twoje wykształcenie - możesz się tak zaprezentować na rozmowie, że puszczą Cię dalej
  • Odpowiedz
@Trique a jeśli myślisz o pracy w korpo, to bez matury naprawdę ciężko - skoro nie chcesz wracać do pracy fizycznej. Twoim atutem jest ten holenderski, więc i nawet to podszkalaj do wyższego poziomu i myśl o tej maturze. Jest też opcja studiów bez matury, ale to potrwa dłużej niż jej napisanie :)
  • Odpowiedz
@KiciurA:
Jak będę na miejscu to jest to oczywista sprawa do odhaczenia z "to do list".
Z tym, że potrzebowałbym kilku godzin korepetycji z matmy i polskiego by przypomnieć sobie co jest czym, i być może angielskiego pod poprawną gramatykę i unikania zwrotów slangowych. Planujemy powrót w okilicach sierpnia, więc do matury mógłbym podejść najwcześniej w 2019 (co jeśli dojdzie do powrotu z emigracji jest pewniakiem)

@christian66:
Myślałem o czymś
  • Odpowiedz
@kiedysbylamzamila:
Jeśli chodzi o korpo to przypuszczam, że i z maturą ciężko bo zwykle celują w dowolne wyższe.|
Mam świadomość rynku, przeglądam kilka stron z ofertami pracy w województwie śląskim.

Dla zabawy trochę programuje i myślałem żeby uderzać w tym kierunku. Miałbym jeszcze rok na samodzielną naukę, w Polsce zrobić jakieś płatne kursy, później spróbować załapać jakiś staż.
To jest w sumie takim głównym punktem w mojej głowie, ale może
  • Odpowiedz
@Trique no niestety, wygląda to jak wygląda :)
Pisałeś wyżej, że dwa lata miałeś doświadczenia w logistyce, z czymś takim celuj w specjalistę - nie młodszego. A choćby nawet to i tak Cię będą chcieli na specjalistę już :)

• Odpowiedz
@kiedysbylamzamila:
Dwa lata i ciągle pracuje. Wydaje mi się jednak, że to co robię jest logistyką tylko z nazwy. Tak wygląda mój zakres obowiązków :
Nadawanie paczek/palet do systemów przewozowych (ups/dhl/dachser/tnt etc), ustalanie rodzaju i kosztów wysyłki wg zaleceń klienta, przygotowanie dokumentów przewozowych, zgłaszanie gdy potrzeba dokumentów na eksport po za UE, szacowanie kosztów wysyłki wg ulgi klienta i sumowanie tego wraz z kosztem zamówienia, obsługa klientów którzy odbierają towar
  • Odpowiedz
@kiedysbylamzamila:
Jestem z Katowic i tam mam mieszkanie więc przeglądam oferty z Kato i miast pobliskich, bo przy tych zarobkach i cenach paliwa nie mogę sobie pozwolić na zbyt dalekie podróże do pracy ;)
Co do ofert pracy które przeglądam, zwykle to strony typu pracuj.pl indeed.com i im podobne.
Nie mam jak szukać precyzyjniej bo raz, że do planowanego powrotu został lekko ponad rok a takie zdalne przeglądanie ofert jest
  • Odpowiedz