Wpis z mikrobloga

Czy ktokolwiek z wykopkow byl/jest czlonkiem jakis grup FB zajmujacych sie sprawa Magdy? Czy jest tam wiele cennych wiadomosci/komentarzy?
Pytam bo jedna z rzeczy ktore mnie zastanawiaja w tej sprawie, jest bardzo mala ilosc jakichkolwiek komantarzy/hipotez swiadkow z hotelu, lotniska, pracy, Wroclawia itd. w mediach spolecznosciowych. Wiadomo ze policja ma zeznania swiadkow, Lampart i Turalinski takze pisza ze zglasza sie do nich wielu swiadkow ale dziwi mnie bardzo mala ilosc jakichs informacji anonimowych typu "bylam i widzialam ze..." Napewno swiadkowie musieli widziec np czy z Magda byli jacys polacy-opiekunowie itd.
Nie jestem czlonkiem zadnych grup FB i moge sie w tej sprawie mylic ale ciekawia mnie wasze przemyslenia...Bardzo duzo pytan bez odpowiedzi co jest bardzo frustrujace.
#magdazuk
  • 14
@BufferOverflow: Jestem członkiem pierwotnej, największej grupy która już zdążyła zmienić nazwę, aczkolwiek nidgy się tam nie udzielałem. Na początku pojawiły się tam relacje różnych świadków, nawet z imionami i nazwiskami, aczkolwiek to była jedynie garstka. Podobno dostali jakieś oświadczenia do podpisania jeszcze w Egipcie, nie mam pojęcia w jakim celu.

Nie bardzo rozumiem też logikę przytaczania przez media wyselekcjonowanych relacji świadków, często żałośnie tendencyjnych (stara baba mówiąca o normalnych źrenicach Magdy?
@BufferOverflow: nie jestem, ale obserwowałam i masz rację, ani słowa.....albo strach albo zmanipulowani. Jeśli to nie są użytkownicy internetu, może ludzie starsi (nie generalizuję, bo wielu może zawstydzić nie jednych młodych), to może media zrobiły swoje....tam w hotelu Marsa Alam jest prawdopodobnie mur łączący dach i przejście wspólnym korytarzem, na kartę, własnie na dach.....codzienna porcja w żyłę i turyści myśleli, że babka napita , że ten typ tak ma......stąd słyszała głosy
@stopmanipulacji1111: Nie mogę teraz znaleźć wpisu, w którym była mowa o reakcji policji, ale wydaje mi się, że chodziło o zeznania więcej niż 1 osoby. Tu jest oryginalny wpis w którym gość po raz 1 o tym powiedział, ale info o reakcji policji było gdzie indziej.
@kknnoo: "Co do rozmowy to kuzynka potwierdza wszystko, co powiedziała wczesniej. Oprócz tego namawiała i namawia koleżankę, ktora bezpośrednio kilka dni przed wylotem prosiła Magda by z nia pojechała. Rowniez jeżeli kolezanka sie jednak ostatecznie nie zgodzi sama pójdzie złożyć zeznania. Chyba sukces :)"- tak to było
@BufferOverflow @stopmanipulacji1111: Zobaczcie jaka to musi być sprawa skoro już parę dni po zdarzeniu (gdy większość ludzi nawet jeszcze nie wiedziała o co chodzi w tej sprawie) grupy pozakładały nieprzypadkowe osoby z konkretnymi powiązaniami... Czy takie rzeczy by się działy gdyby to była rzeczywiście zwykła choroba psychiczna czy załamanie? Jaki to musi być kaliber sprawy, że ktoś już od samego początku zajął się kontrolą przepływu informacji? I kto to od samego
@gigaset: jestem o tym przekonana i dlatego mam gdzieś " z tyłu głowy" obawę, że jak ktoś tu pyta o dodatkowe informacje, czy ktoś coś wie......a nic nowego się przecież w mediach nie pojawia, jedynie czasem taki komentarz czyjś jak o dachu hotelu czy pani tajemniczej Frau z Gdańska...., to może po prostu wyciąganie informacji....może kogoś obrażę, ale nie taki mój zamiar, nie wiadomo z kim się rozmawia....
@gigaset @stopmanipulacji1111; Zgadzam sie. Te grozby od adwokatow byly skierowane do uzytkownikow FB, ktorych latwo mozna namierzyc i postraszyc w taki czy inny sposob i podejrzewam ze duzo ludzi nie chcialo oficjalnie ryzykowac. Dodatkowo FB jest dla roznych sluzb kopalnia wiedzy i z pewnoscia takze namierzali i wzywali potencjalnych swiadkow. Wykop takze czytaja.
Ale pomimo strachu, na logike, powinny byc jakies anonimowe posty na forach, pod artykulami itd. a ich nie