Aktywne Wpisy
mirko_anonim +23
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy uważacie, że jeżeli narzeczestwo się rozstaje, to niedoszła panna młoda powinna oddać pierścionek?
Bo właśnie mnie coś takiego spotkało, że narzeczona powiedziała, "jednak nie pasujemy do siebie" i że pierścionek sobie zachowa i nie odda.
Tak więc dziś smutny dzień bo jestem biedniejszy o jedną Sylwię* i 50 Władysławów Jagiełło :(.
#slub #zwiazki #milosc
*) imię zmienione
───────────
Czy uważacie, że jeżeli narzeczestwo się rozstaje, to niedoszła panna młoda powinna oddać pierścionek?
Bo właśnie mnie coś takiego spotkało, że narzeczona powiedziała, "jednak nie pasujemy do siebie" i że pierścionek sobie zachowa i nie odda.
Tak więc dziś smutny dzień bo jestem biedniejszy o jedną Sylwię* i 50 Władysławów Jagiełło :(.
#slub #zwiazki #milosc
*) imię zmienione
───────────
jmuhha +7
Co byście tu zmienili
Np. gdy na jednej przeglądarce łączę się z adresu prywatnego 192.168.0.4, a na drugiej z adresu 192.168.0.99 strona internetowa może to jakoś odczytać, mimo posiadania takiego samego publicznego adresu ip?
#siecikomputerowe #sieci #informatyka #internet
Podczas nawiązywania połączenia z jakimś zewnętrznym serwerem, NAT nie przesyła dalej informacji z jakiego wewnętrznego adresu IP zostało nawiązane połączenie. Istnieje natomiast pewna poszlaka która jest w stanie wskazywać na to, że połączenie przyszło z dwóch różnych komputerów. Chodzi mianowicie o to, że oba połączenia będą odbywały się z różnych portów źródłowych. Natomiast nie jest to skuteczna metoda detekcji, bo
połączenie musi być w takim przypadku zainicjowane zawsze zza NAT,na adres publiczny. co się dalej będzie działo, zależy od wyższych warstw, np trojan może oddać sterowanie twoim kompem w czyjeś ręce na zewnątrz, ale inicjacja połączenia musi zawsze być zza NAT. dlatego twórca stara się cię przekonać, żebyś najpierw trojana uruchomił, np w postaci smiesznykotek.mp4.exe
co nie zmienia faktu, że i tak warto mieć zapory powłączane. choć z drugiej strony, często zapora ma zezwolone "udostępnianie plików w sieci lokalnej", więc ostatni wirus, który korzysta z dziury w SMB v.1 akurat ma drzwi otwarte. do rozmnażania. bo najpierw
ale zuważ, że jak masz w kompie modem USB z kartą SIM, to raczej nie jesteś za NATem..