Wpis z mikrobloga

Elo matlabowe świry. Weźcie mi pomóżcie, albo nakierujcie na komendy, które muszę użyć, żeby to zrobić. Udało mi się zrobić punkt 1, ale dalej to już mam tak pod górkę, że nie wiem co googlać.

1. Pobierz wszystkie dane z pliku dane.xls i zapisz je w macierzy A

2. Utwórz macierze o wymiarach A1-6x10, A2-3x150, A3-5x1, A4-1x7 zawierające dowolne dane z macierzy A ale nie rozpoczynające się jej pierwszą komórką (zestawy danych ze środka macierzy A)

3. Utwórz 2 macierze 3x3 z macierzy A (macierz B i macierz C), dodaj je do siebie, odejmij i sprawdź czy B*C=C*B.

4. Oblicz wyznaczniki macierzy B i C.

5. Jako macierze B1, B2, B3, B4 zapisz transponowane macierze A1, A2, A3 i A4.

6. Utwórz z macierzy A wektor kolumnowy i wierszowy dowolnych rozmiarów i wykonaj ich mnożenie.

7. Przypomnij sobie macierzową metodę rozwiązywania układów równań liniowych i wykorzystaj ją do rozwiązania w MATLABIE dowolnego układu równań zawierającego minimum 4 niewiadome.

#matlab #studia #studbaza
Cesarz_Polski - Elo matlabowe świry. Weźcie mi pomóżcie, albo nakierujcie na komendy,...

źródło: comment_iifmhnFeLOlJPYLg41mo8T7HOKOBBXiy.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cesarz_Polski: Skoro masz już macierz A to reszta to tworzenie macierzy.
Nie ma założenia, że nie możemy powtarzać danych z macierzy A.

Zauważ, że w Matlabie elementy macierzy możemy indeksować za pomocą wszystkich współrzędnych, albo tylko liniowo, za pomocą jednej - najpierw pierwsza kolumna od góry do dołu, potem druga itd.

Wszystko do doczytania w
  • Odpowiedz
@Cesarz_Polski: A zrozumiałeś w ogóle wiadomość o błędzie? Napisałem Ci w poprzedniej wiadomości co zrobić by wygenerować macierz zgodną z założeniami.

Twoja macierz A ma wymiary 20 wierszy na 4 kolumny.

A(6,10) - to odwołanie się do elementu w 6 wierszu i 10 kolumnie, który nie
  • Odpowiedz
@Cesarz_Polski: Nie jest ważne co wypisze Ci się w przestrzeni roboczej tylko co jest w zmiennych widocznych domyślnie po prawej stronie
Jeśli nie chcesz by wyniki działania nie były wyświetlane to kończysz linie średnikiem ;.

A1(1:end)=A(randi(nuemel(A)-1)+1) - podstawienie 1 liczby do kilku miejsc

randi może przyjąć drugi argument mówiący o ilości losowanych liczb.
  • Odpowiedz
@Cesarz_Polski: Eh, nie wiem co w rzeczywistości wklepałeś.

Pewnie i tak powinno być: A1(1:end)=A(randi(numel(A)-1)+1,[60,1])

Nie chce mi się bawić w takie korepetycje bez zapłaty i bez patrzenia na to co rzeczywiście robisz.
  • Odpowiedz