Aktywne Wpisy
iluvmypickle +5
pułap oszczędności między 30-60k jest dziwny, bo z jednej strony mogę kupić wszystko na co mam ochotę np. komputer, auto, wakacje itp a z drugiej strony nie jestem w stanie kupić za te pieniądze nic wartościowego np. działki budowlanej.
Nie mam pomysłu jak zainwestować te pieniądze, bo to co miałem kupić/zainwestować już mam a jeśli chodzi o zamrożenie pieniędzy to za 60k nie kupie nawet garażu, a kredytu też dużo nie dostanę
Nie mam pomysłu jak zainwestować te pieniądze, bo to co miałem kupić/zainwestować już mam a jeśli chodzi o zamrożenie pieniędzy to za 60k nie kupie nawet garażu, a kredytu też dużo nie dostanę
purpurek +4
#oszczedzanie #inwestycje #metaleszlachetne
Jak chcesz bez VAT to lepiej iść w złoto, no ale masz mniejszą płynność
Czy jest gdzieś kraj, który ma zerowy, bądź niski VAT na metale szlachetne? I czy ktoś orientuje się jak taki zakup wygląda w #rosja? W razie potrzeby mam tam dostęp, ale nie chce niepotrzebnie pytać, tylko ewentualnie poprosić o zakup.
@gorfag: o Estoni czytałem, jak jest teraz nie wiem. Złoto, moim zdaniem, zaczęło poddawać się spekulantom, jako popularna forma inwestycji. Kiedyś moja mama mówiła, że cena złota nigdy nie spadnie :)
Na teraz nie polecam niczego oprócz monet jako inwestycji w ten metal. Co do Rosji to nigdy nie słyszałem,
Komentarz usunięty przez autora
@TrueSlav: jakoś brak mi zaufania do złota, ale nie mówię nie, tylko nie teraz. Biżuteria ryzykowna, bo co jak żona się przyzwyczai? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mennica Wrocławska ma srebrne monety i sztabki, osobiście nie miałem z nią problemów.