Wpis z mikrobloga

Mirki, myślę nad tym aby wrzucić 10k w #srebro jako dywersyfikacja oszczędności. Nigdy nie inwestowałem w nic innego poza #waluty stąd pytanie gdzie, jak...jako zwolennik rzeczy "namacalnych" preferuję raczej zakupy stacjonarne, a wirtualne platformy omijam jak mogę. Także gdzie w #trojmiasto mogę zakupić srebro inwestycyjne (nie monety, numizmaty etc), uczciwie, po realnych cenach, bez chciwych pośredników.
#oszczedzanie #inwestycje #metaleszlachetne
  • 17
  • Odpowiedz
@laszek266: Możesz kupić srebro bezpośrednio z mennicy. Pamiętaj, że do ceny uncji jest dodawany vat. Ja osobiście korzystam z mennicy skarbowej, ale ostatnio jestem nieco zawiedziony. No i teraz pytanie sztabka vs moneta bulionowa. No ja wybieram bulionówki.
  • Odpowiedz
@laszek266: Bulionówki się opłaca brać, ale co najmniej w tubkach (25szt.), no ale zakładam, że przy aktuannej cenie srebra to nie problem. Problemem jest wspomniany wyżej VAT, no bo na starcie tracisz 23%, jeszcze jakiś czas temu dało się to obejść kupując w Niemczech / Estonii, ale jak jest teraz nie wiem, bo dawno nie ogarniałem tematu.

Jak chcesz bez VAT to lepiej iść w złoto, no ale masz mniejszą płynność
  • Odpowiedz
  • 0
@uzamkniete: dzięki za info, nie zwróciłem uwagi na VAT. Czy na bulionówkach wybita jest próba srebra? Zapewne łatwiej jest sprzedać potem taką monetę aniżeli całą sztabkę.

Czy jest gdzieś kraj, który ma zerowy, bądź niski VAT na metale szlachetne? I czy ktoś orientuje się jak taki zakup wygląda w #rosja? W razie potrzeby mam tam dostęp, ale nie chce niepotrzebnie pytać, tylko ewentualnie poprosić o zakup.
  • Odpowiedz
  • 0
@TrueSlav: inwestycja na minimum 10 lat, na początek 10k i systematyczne uzupełnianie.
@gorfag: o Estoni czytałem, jak jest teraz nie wiem. Złoto, moim zdaniem, zaczęło poddawać się spekulantom, jako popularna forma inwestycji. Kiedyś moja mama mówiła, że cena złota nigdy nie spadnie :)
  • Odpowiedz
@laszek266: Nie masz podanej próby, ale jest podana masa. Bulionówki zawsze są cięższe bo są stopami srebra z innymi metalami tak aby zachowały trwałość. Ale masz podane np "1oz silver" to oznacza, że bez względu na realną masę monety jest tam dokładnie 1 uncja czystego srebra.
  • Odpowiedz
@laszek266: Możesz kupić w Lidycie, mają dobrej jakości. Ogólnie srebro w inwestycyjne i granulat to ciężki temat, jak już pozamykali większość robiących wałki na fakturach VAT to ceny są nieatrakcyjne w Polsce, a Trójmiasto to siedlisko przekrętów z metalami szlachetnymi. Teraz jest spokój, ale parę lat temu bańka spekulacyjna potroiła cenę giełdową.
Na teraz nie polecam niczego oprócz monet jako inwestycji w ten metal. Co do Rosji to nigdy nie słyszałem,
  • Odpowiedz
  • 0
@gorfag: @uzamkniete: ooo, no to elegancko, dobra opcja z tymi bulionówkami, podziękował :)
@TrueSlav: jakoś brak mi zaufania do złota, ale nie mówię nie, tylko nie teraz. Biżuteria ryzykowna, bo co jak żona się przyzwyczai? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@laszek266: Kolego wiem, że mam usunąć konto, ale pamiętaj że jak kupujesz 1 kg srebra to wychodzi taniej niż np. dwie sztabki po 500g. Chociaż w razie czego łatwiej później sprzedawać mniejsze ilości niż na raz cały kilogram.

Mennica Wrocławska ma srebrne monety i sztabki, osobiście nie miałem z nią problemów.
  • Odpowiedz