Wpis z mikrobloga

  • 1
Chcę zrobić cold crash na balkonie przez noc bo nie mam za bardzo innej opcji.
1.Opłaca się dodatkowo obłożyć fermentor mokrymi ręcznikami? Czy to nie pomoże bardziej schłodzić piwo?
2. Ilość cukru do refermentacji liczę już po cold crash prawda? Do wyliczeń bierze się temperaturę w trakcie dodawania cukru co nie?
#pytanie #piwowarstwo
  • 7
  • Odpowiedz
@RomeYY: @KolorowyGrzybek: Mimo wszystko na zewnątrz chłodniej niż w domu. Planuję butelkowanie koło 5 rano przed pracą bo już za długo z tym zwlekam z braku czasu.
U mnie na zewnątrz jest 17 st C, a w domu mam 23 st C.
  • Odpowiedz
@Gronie: ad2 - bierzesz temperaturę, w której piwo fermentowało. Z podawaniem temperatury przy obliczeniach chodzi o to, że jakaś ilość CO2 rozpuszcza się w piwie (im chłodniej tym więcej), podczas cold crush-a już praktycznie nic nie fermentuje więc nie zwiększy Ci się nagle ilość rozpuszczonego CO2. // przy tak małych różnicach temperatury to więcej w piwie nabałaganisz wzburzając to co już osiadło przenosząc wiadra z domu na dwór niż zyskasz na
  • Odpowiedz