Wpis z mikrobloga

Byłem u dentysty bo miałem dziurę w zębie która sam widziałem, nie bolało mnie, poszedłem żeby zaleczyć żeby gorzej nie było, dał mi zastrzyk którego wcale nie poczułem, wiercenia tez nie czułem wcale. Zalepił mi ta dziurę cementem i teraz mnie ząb boli czuje pulsowanie w nim o co chodzi? #dentysta #zeby
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mangiacapra: jeśli dawał znieczulenie to bolałby przy wierceniu,teraz znieczulenie przestaje działać i odczuwasz ból,weź coś przeciwbólowego a do jutra powinno być ok(no chyba że wytrzymasz bez leków)
  • Odpowiedz
@Mangiacapra: Diagnoza Dr Google: Zgorzel zęba
Zgorzel zęba to stan zapalny wywołany przez bakterie beztlenowe, które rozwijają się w miazdze zęba. Początkowo choroba przebiega bezobjawowo, co w konsekwencji oznaczać może, że leczenie może zostać rozpoczęta zbyt późno. Najważniejsze jest zapobieganie, czyli regularne wizyty u dentysty.
Bakteria dostaje się przez ubytki lub próchnicę do miazgi zęba, gdzie systematycznie się rozwija. Początkowo i bardzo często nie wywołuje żadnych objawów. Po osiągnięciu bardziej
  • Odpowiedz
@Mangiacapra: Jeśli wypełnienie jest takie "białe" to pewnie dostałeś do zęba tz "trutkę" lekarz nie mówił czy czeka cię leczenie kanałowe? Nie miałeś wrócić za np 2 tygodnie? Może też być ze wypełnienie tymczasowe taki opatrunek na nerw, ale wtedy powinieneś usłyszeć że zgłosić się jeśli boli?
  • Odpowiedz
@Mangiacapra: jeżeli ból jest pulsujący i nasila się w nocy, to najprawdopodobniej doszło do zapalenia miazgi, tzn. Bakterie, które tkwiły w bardzo głębokim ubytku próchnicowym dostały się do miazgi i ja zaatakowały. Radzę jak najszybciej udać się do dentysty, bo lepiej nie będzie, a im dłużej będzie trwać stan zapalny, tym trudniej będzie znieczulić i wykonać leczenie bezbolesnie. Jeżeli objawy, które podajesz i badanie dentysty potwierdzi zapalenie miazgi, należy ząb
  • Odpowiedz
@Mangiacapra: czyli rzeczywiście mogła być nadwrażliwość pozabiegowa, chociaż raczej nie objawia się ona bólem pulsującym. Jeszcze radziłabym kontrolować żywotność tego zęba :)
  • Odpowiedz