Powyżej jakich wypłat z tytułu sprzedaży #bitcoin może się zainteresować nami skarbowka? I drugie pytanie, czemu się decydujecie na #bitbay skoro na #bitmarket jest opłata 0.1% wobec 0.43 na bb?
@DavePLN: Skarbówka może zainteresować się losowo. Czas przedawniania to 5 lat, chociaż kiedyś była mowa o podwojeniu (jak dobrze pamiętam). Możesz więc dziś sprzedać kilka BTC, a dostać się do kontroli dopiero za kilka lat i wtedy mieć do zapłacenia zaległe podatki (podniesione do 75%) za bardzo długi okres czasu.
Świry z dużą liczbą BTC są szczególnie zagrożeni, bo może dziś nie sprzedaż dużo, ale za 5 lat bez problemu wymienisz
@DavePLN: a po co się stresować, nie lepiej po prostu zapłacić podatek w zeznaniu rocznym, wg. bieżącej interpretacji, żeby było na szkoły, szpitale, 500+ itd.
@DavePLN: @Ancro: @pawe88: @bitcoholic: Rozmawiałem kiedyś anonimowo z osobą która weszła bardzo wcześnie w btc i zarobiła kilka baniek pln na tym. Zapytałem go jak z opodatkowaniem i usłyszałem 3 opcje: 1) Przy dużych kwotach dobra kancelaria radcy prawnego i robią tzw. wehikuł podatkowy (cokolwiek to znaczy) i jakiś tam pdoatek płacisż + ich część ale całość zamyka się w ok 10%. 2) Kupno złota bezpośrednio za btc,
@m00n: Dzięki za rzeczowe info. Wydaje mi się jednak, że w przypadku złota i localbitcoins problem pozostaje. Wymiana na fiat to pół problemu, jednak ich późniejsze wydanie - już nie. Schodzimy trochę na tematykę "prania brudnych pieniędzy", ale co tam.
Nawet jeśli już mam fiaty, dajmy na to przez sprzedaż złota, to wciąż US może mnie zapytać skąd miałem te złoto. Spadek? Od kogo, kiedy zgłoszony i kiedy opłacony podatek? W
@BarteckR: Do 10 tys eur nie musisz nic zgłaszać. Ile to kursów jest dla miliona pln? Możesz samochodem pokrecic się po małych Państwach południe niemiec, szwajcaria austria, czechy.
@m00n: nie jestem wtajemniczony, pierwsze słyszę o localbitcoins, ale o ile rozumiem to polega na tym, że umawiasz się z prywatnymi osobami na osobistą wymianę btc na gotówkę. Więc po co jeździć do innych krajów, nie można wymienić w PL?
@Ancro: @niech_ktos: @BarteckR: Mówimy tu zresztą o roku 2012/2013 gdzie jeszcze nikt nie wiedział co to btc ani skarbówka ani rząd i było trochę łatwiej :)
Anony, wyszedłem z #zadupie i po przeprowadzce do #poznan wróciłem na #tinder i czy ja, #!$%@?, mam aż tak niewyjściowy ryj? W #poznan mieszkam od jakichś 2 tygodni, tyle samo czasu na #tinder i w tym czasie może z 2 matche, z czego żadna #p0lka nie odpisała xD
I drugie pytanie, czemu się decydujecie na #bitbay skoro na #bitmarket jest opłata 0.1% wobec 0.43 na bb?
Świry z dużą liczbą BTC są szczególnie zagrożeni, bo może dziś nie sprzedaż dużo, ale za 5 lat bez problemu wymienisz
http://blogprezesa.pl/jak-rozliczyc-podatki-ze-sprzedazy-bitcoinow/
Z tego co wiem to albo robią to 100% oficjalnie, albo dokładnie odwrotnie tylko wymiany osobiste gotówki.
Rozmawiałem kiedyś anonimowo z osobą która weszła bardzo wcześnie w btc i zarobiła kilka baniek pln na tym. Zapytałem go jak z opodatkowaniem i usłyszałem 3 opcje:
1) Przy dużych kwotach dobra kancelaria radcy prawnego i robią tzw. wehikuł podatkowy (cokolwiek to znaczy) i jakiś tam pdoatek płacisż + ich część ale całość zamyka się w ok 10%.
2) Kupno złota bezpośrednio za btc,
@m00n: to mi się też podoba, wakacje przy okazji. Tyle że są jakieś ograniczenia co do ilości przewożonej gotówki, nawet w strefie Schengen bodajże.
Wydaje mi się jednak, że w przypadku złota i localbitcoins problem pozostaje. Wymiana na fiat to pół problemu, jednak ich późniejsze wydanie - już nie. Schodzimy trochę na tematykę "prania brudnych pieniędzy", ale co tam.
Nawet jeśli już mam fiaty, dajmy na to przez sprzedaż złota, to wciąż US może mnie zapytać skąd miałem te złoto. Spadek? Od kogo, kiedy zgłoszony i kiedy opłacony podatek? W
@m00n: Ale pierdoły, zgadnij co się stanie jak cię złapią na lotnisku z większą ilością niezgłoszonej gotówki.
Komentarz usunięty przez autora