Wpis z mikrobloga

• 1
Opłaca się zmienić Windowsa z 8.1 na 10 na tablecie z 16GB pamięci wewnętrznej i 1GB RAM? Waham się, mam serwisowy obraz ze sterownikami, największa zaletą byłoby więcej miejsca w pamięci (wiąże się to z usunięciem Recovery) oraz możliwością przenoszenia aplikacji ze sklepu na kartę SD (czemu MS usunął to w 8.1?), co jest ważne w przypadku tak małej pamięci. Jest to build 1511, nurnuje mnie jeszcze kwestia aktualizacji do anniversary update, czy będzie to możliwe w przypadku 5GB wolnego miejsca w pamięci, creators niepotrzebny, anniversary wprowadzil usprawnienia dla tabletów.

#windows10 #windows
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@piotrulos Tylko wtedy będzie problem ze sterownikami. Nigdzie nie mogę znaleźć sterowników do mojego modelu, dystrybutor skasowal ze swojego FTP. Są sterowniki do Colorovo Supreme 8, 8 3G i 10 a nie ma do 8H. Chociaż widziałem, że są jakieś metody backupu sterowników.
  • Odpowiedz
@segbas: no ale skoro sterowniki niby nie zadziałają powyżej 1511 to nawet update nic nie da.
W większości przypadków działają sterowniki nawet z win.18 tylko po prostu instalujesz ręcznie prze menedzer urządzeń wskazując folder z rozpakowanymi sterownikami.

Warto spróbować, instalujesz najnowszy system, instalujesz ręcznie sterowniki (pozwól też windowsowi znaleźć przez WU jak zainstalujesz sterownik wifi). Potem dla oszczędności miejsca z tych 16GB wykonaj w cmd compact.exe /CompactOS:always
Jak będzie lipa
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@piotrulos To nie jest tak, że niby nie zadzialaja, bo podobno działają w 100% te z Win8.1. Wystarczy np. Driver Magician Lite kopie stetownikow i potem wskazać folder kopii w menadzerze urządzeń? Kwestia przywrócenia 8.1-jak skasuje recovery to pozostaje tylko zainstalowania 8.1 z ISO pendrive?
  • Odpowiedz
@segbas: o ile to recovery w ogóle ma system, zazwyczaj recovery można pomylić z systemowym recovery gdzie jest tylko bootloader windowsa do uefi, a nie kopia systemu.
ISO 8.1 też można pobrać bezpośrednio od MS tak jak 10 https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows8 więc recovery bym się nie martwił.

Dla bezpieczeństwa wyciągnij sobie klucz z uefi https://github.com/Superfly-Inc/ShowKeyPlus/releases niby system sam sobie znajduje po zainstalowaniu, ale zawsze warto mieć.
  • Odpowiedz