Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wskażcie większego przegrywa niż ja
Aktualnie lat 23, 4 rok informatyki w gdańsku na polibudzie. W 2020 roku stanełem przed wyborem studiów. Jako że miałem tytuł laureata olimpiady fizycznej to mogłem iść na praktycznie każdy kierunek związany z naukami ścisłymi.

Rozważałem lekarski albo infe. Rodzice doradzali infe, bo szybciej zacznę zarabiać dobre pieniądze i krótsza droga do tego jest. W internecie artykuły, że programiści mają rekordowe zarobki, opływają w luksusy, tymczasem lekarze ciężko pracują… bo pandemia

Poszedłem na polibudę.
Nie jestem żadnym pasjonatem i nigdy nie byłem, od pół roku chcem załapać się na staż i nie mogę, bezsilność mnie bierze, wszędzie kilkaset aplikacji do roboty za minimalną, plus dodatem że praktycznie nie ma stanowisk entry level przez te zasrane AI. Nie mogę się pogodzić z tym wyborem studiów, tak teraz miałbym jeszcze dwa lata nauki i pracę pewną do końca życia. Zamiast tego mam
gwarantowane bezrobocie technologiczne

#programowanie
#programista15k
#lekarski
#medycyna
#studbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: to idź po informatyce na lekarski, u mnie na roku nawet weterynarze zaczęli lek, bo się nie widzą w leczeniu zwierząt. Będziesz jednym z młodszych studentów, u mnie najstarsza laska na 1 roku miała 36 lat.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Medycyna już jest skończona. Pieniądze w tym zawodzie są tylko dlatego, że lekarzy jest mało. Zanim skończysz, to już nie będzie ich mało, więc 15-20k to będzie max na co będzie mogła liczyć większość lekarzy. Niby w IT tyle nie zarobisz?
  • Odpowiedz
@Bipolar- 7 lat się przetyra i każdy POZ da mu 120zł/h z pocałowaniem ręki gdzie pewnie tyle samo lat kodowania by mu zajęło doczłapanie się do takiej stawki (chyba że intelektualnie nadrabia, ogarnia dobrze wymagania biznesowe i szybko się uczy + rozwiązuje problemy) do tego zamiast w ciepłym gabinecie przyjmować babcie z katarkiem będzie mikromanagement w sprintach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mikroelektronika here, co parę dni jakiś rekruter pisze na LI.
Teraz ta branża w Polsce i na świecie się rozkręca, firmy zagraniczne otwierają biura. Co mądrzejsi nie mają problemu z daniem oferty na remote.
Jak się dobrze zakręcisz i zrobisz miłe oczy, to ci może nawet coś przepiszą na studiach.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja stażu po mechanice szukałam 9 miesięcy... Przez dużą część czasu albo jakieś oferty darmowe, albo w ogóle brak odezwu. A teraz byłam mechanikiem, ECADowcem i wszędzie mnie chcą. Niestety obecnie z IT jest ciężej, bo wszyscy się na to rzucili, nawet przebranżowili, więc tłumy prą, ale jak jesteś dobry w IT, to znajdziesz ofertę. Pewnie najlepiej uderzać w coś, w co nie idą ludzie po bootcampie, czyli np
  • Odpowiedz
da mu 120zł/h z pocałowaniem ręki

@czarny_piotrus: 50zł/h bo mam na pana miejsce ukraińca i absolwenta wyższej szkoły zdrowia w pcimiu dolnym

do tego zamiast w ciepłym gabinecie przyjmować babcie z katarkiem będzie mikromanagement w
  • Odpowiedz
haha, dobrze powiedziane. wezmą takiego młodzika na Sprinty to mogą go rozdupić psychicznie

@Ksiega_dusz: byś obsłużył 30-50 pacjentów 1 dnia w przychodni to byś dopiero zobaczył co to jest sprint i rozdupienie psychiczne, ale wiadomo KLIKANIE W KOMPUTER w ZACISZU DOMOWYM to duzo bardziej obciążająca psychicznie praca wedlug wykopków xDD
  • Odpowiedz
@Bipolar- nie wiem, akurat moi znajomi nie mieli problemów z dostaniem pracy w POZ ze stawkami normalnymi, jeszcze luźno do drugiej przychodni chodzą by sobie dorobić.

A sprinty? Wolę jednak pacjentów mielić na swoich zasadach niż mieć skram mastera dobrodzieja co pilnuje burndown charta i dokłada tasków bo godzinki masz wolne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: życie się z tobą obeszło brutalnie XD

byś obsłużył 30-50 pacjentów 1 dnia w przychodni to byś dopiero zobaczył co to jest sprint i rozdupienie psychiczne, ale wiadomo KLIKANIE W KOMPUTER w ZACISZU DOMOWYM

@Bipolar-: tak? Jest różnica gdy co 10 minut cię ktoś pinga na teams z pretensjami jak do śmiecia-robola a jak przychodzą do ciebie pacjenci pt. "ratuj dokturze złoty" XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dobrze Ci mowią, że jedne studia to nie koniec świata

raz, że teraz stażu szuka się długo, ale może w końcu coś załapiesz i szybko się wybijesz

ja skończyłem budownictwo, ale branża akurat wychodziła z dołka i było kiepsko, schowałem dyplom i dumę do kieszeni, zrobiłem zaocznie informatykę i pracuję w branży 10 lat

teraz jest kiepsko w IT to można zrobić to samo i poszukać co aktualnie jest
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: Rożnica jest taka że jak pierwszego nie zrobisz na czas/coś zjebiesz to dostaniesz naganę od team managera, jak tutaj coś zjebiesz dostaniesz pasiaki i odszkodowanie do zapłaty od którego ubezpieczalnia umyje ręce xd
  • Odpowiedz