Mirki, mam problem z appką napisaną w laravelu. Jest wypuszczona na produkcję, działa ponad rok, wszystko spoko, aż nagle z dnia na dzień zaczęła okropnie mulić. Najbardziej to widać przy próbie zalogowania się - auth/login - czasem stoi nawet 60 sekund, po czym dopiero loguje użytkownika. Sprawdziłem logi apache'a, i nic nie widać niepokojącego, serwer stoi stabilnie - inne appki śmigają. Jak mogę to sprofilować, aby znaleźć przyczynę? Próbowałem devtools zakładka performance - tam można puścić nasłuch, jednak z rezultatu też niewiele można wywnioskować - wszystkie linie przez minutę na minimum wykresu, po czym po minucie normalnie wczytuje js'y, css'y i odpala appkę. Będę bardzo wdzięczny za jakieś pomysły, thanks from mountain ( ͡°͜ʖ͡°)
EDIT: Wyczyściłem też cache - artisan cache:clear oraz views:clear, cache przeglądarki oczywiście też - bez rezultatu.
są vendorzy, właśnie kolejnym krokiem będzie wyłączenie wszystkiego po kolei, ale tak myślę, że gdyby to wieszało się na próbie zaciągnięcia jakiegoś zewnętrznego pliku, to by w devtoolsach widać było requesta, a jest tylko do auth/login, nic więcej.
@huberthc: Jakby co to jeśli korzystasz PhpStorma to jest tam narzędzie do przejrzenia snapshota z xdebuga. Powinno wystarczyć do zlokalizowania problemu.
@panczekolady @filip_k @JackBauer @stacktrace @cube Wołam odpowiadających. Najbliżej był @cube. Jakaś stara biblioteka do lokalizacji miała URL który zdechł tak, że był na nim timeout, a że request był zakopany głęboko, to devtools nie widział jego. Zainstalowałem na serwerze blacklist i po odpaleniu go z cli wygenerował śliczne wykresy które można przejrzeć na interfejsie webowym, i tam znalazłem winowajcę. Pewnie xdebug profiler również by pomógł. Dzięki wszystkim za pomoc!
To tak ma działać? Jestem na Plutonie bez kombinezonu w samych majtkach, poziom tlenu w atmosferze 0%, temperatura -200 st. C. Moja postać od razu po wyjściu ze statku powinna chyba umrzeć? xd #starfield #gry #bethesda
Sprawdziłem logi apache'a, i nic nie widać niepokojącego, serwer stoi stabilnie - inne appki śmigają.
Jak mogę to sprofilować, aby znaleźć przyczynę? Próbowałem devtools zakładka performance - tam można puścić nasłuch, jednak z rezultatu też niewiele można wywnioskować - wszystkie linie przez minutę na minimum wykresu, po czym po minucie normalnie wczytuje js'y, css'y i odpala appkę.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś pomysły, thanks from mountain ( ͡° ͜ʖ ͡°)
EDIT:
Wyczyściłem też cache - artisan cache:clear oraz views:clear, cache przeglądarki oczywiście też - bez rezultatu.
#php #laravel #webdev
@filip_k
@JackBauer
@stacktrace
@cube
Wołam odpowiadających. Najbliżej był @cube. Jakaś stara biblioteka do lokalizacji miała URL który zdechł tak, że był na nim timeout, a że request był zakopany głęboko, to devtools nie widział jego. Zainstalowałem na serwerze blacklist i po odpaleniu go z cli wygenerował śliczne wykresy które można przejrzeć na interfejsie webowym, i tam znalazłem winowajcę. Pewnie xdebug profiler również by pomógł.
Dzięki wszystkim za pomoc!