Wpis z mikrobloga

Tak patrzę na ceny Ferrari Mondial i te auta są śmiesznie tanie (jak na Ferrari) - niemal wszystkie poniżej 200 tysięcy złotych, czasami nawet idzie kupić sprawny egzemplarz za 120-150k (co już jest kwotą osiągalną nawet dla przeciętnego zjadacza chleba).
Co prawda wyprodukowano ich ponad 7 tysięcy sztuk, niemniej jednak wciąż nie wiem skąd aż taka niska cena (Gallardo natłukli jeszcze więcej, a mimo to nierozbite egzemplarze kosztują pół bańki).
Jak dla mnie sprawienie sobie takiego Ferrari to zdecydowanie lepszy pomysł niż kupno kolejnego nowego Mustanga (których już teraz jeździ na pęczki), tym bardziej że auto wygląda bardzo podobnie do ówczesnych topowych modeli marki Ferrari, zatem szpan również dużo większy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#samochody #motoryzacja #carboners #klasykimotoryzacji #ferrari #mondial #przemyslenia #kupautozmikro #ciekawostki
o.....y - Tak patrzę na ceny Ferrari Mondial i te auta są śmiesznie tanie (jak na Fer...

źródło: comment_5feZsDxUyObFTrBPvuLDP9HQITjsjDMz.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ferrari Mondial i te auta są śmiesznie tanie (jak na Ferrari) - niemal wszystkie poniżej 200 tysięcy złotych

@oficer-prowadzacy: Ta weź cokolwiek napraw potem XD Mało który warsztat w ogóle podejmie się naprawy takiego klasyka, drogie części itd. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Auto do trzymania pod kocem nie częstej jazdy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nawet naprawa głupiego porshe cayenne dla plebsu to
  • Odpowiedz
@sad_pepe: @zirytowana_plaszczka:
Tyle że naprawa Porsche Cayenne (i innych współczesnych aut premium) kosztuje krocie głównie z powodu wszechobecnej elektroniki (dlatego też S-klasa W126 jest tania w eksploatacji, a S-klasa W220 już nie)
A wbrew pozorom silniki Ferrari to nie są jakieś super wyrafinowane kosmiczne konstrukcje - jeszcze do niedawna były na gaźnikach (i dało się do nich założyć nawet LPG xD), tak więc najpewniej nawet Cytryn i Gumiak
  • Odpowiedz
@tabarok:
Z tym E36 328i to jednak trochę przesadziłeś. M3 już może by było, ale one też nie są tanie.

@John_archer:
Coupe jakoś faktycznie super piękne nie jest, ale kabriolet wedłyg mnie już jest naprawdę niezły.
Przy okazji warto również dodać że ten model był między innymi używany przez największego z Polaków ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)
o.....y - @tabarok: 
Z tym E36 328i to jednak trochę przesadziłeś. M3 już może by by...

źródło: comment_J3nzbpUGNPZOp9itOcY5Mo8mvXlHJ2gI.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@tabarok:
Zależy od wersji - najmocniejsze miały 6.5s, najsłabsze 8s (co jak na Ferrari jest wyjątkowo kiepskim wynikiem - między innymi z tego wynika niska cena tego auta).
Niemniej jednak wpis nie tyczy się aspektów sportowych tylko faktu że można kupić tak wyróżniające się auto kultowej marki za nieduże pieniądze - sam fakt posiadania Ferrari gwarantuje podziw, regularne trafianie auta na strony carspotterskie oraz zazdrość w oczach sąsiadów ( ͡
  • Odpowiedz
@oficer-prowadzacy: w tym Ferrari godny podziwu jest może silnik, ale wnętrze to tragedia nawet jak na tamte lata. Porsche 964 jest w tej kwocie lepszym wyborem, no i jest znacznie ładniejsze. Kanciaste Ferrari wcale nie robią wielkiego wrażenia w rzeczywistości
  • Odpowiedz
@Jin: Dino gt4, bo 206/246 ma kultowy status.
Jakoś mnie nie dziwi ta opinia - marne osiągi i słaby wygląd na tle innych modeli z epoki. Zresztą wszystkie czteromiejscowe Ferrari tracą mocno na wartości - 456 i 612 tak samo.
  • Odpowiedz
@oficer-prowadzacy: odradzam. Tam wszystko z tych silników cieknie i będziesz masę czasu spędzał na zagranicznych forach, czytając "jak własnym sumptem naprawić X w Ferrari Mondial".

Ten model nie bez powodu jest taki tani.

Zresztą wszystkie czteromiejscowe Ferrari tracą mocno na wartości - 456 i 612 tak
  • Odpowiedz
Jak dla mnie sprawienie sobie takiego Ferrari to zdecydowanie lepszy pomysł niż kupno kolejnego nowego Mustanga

@oficer-prowadzacy: śmiechłem. Chcesz to kup, ale z czasem możesz się przekonać dlaczego minimum 30 letnie supersamochody nie zawsze są najlepszym pomysłem. Elektroniki może nie ma super dużo, ale to auto nie słynie z najlepszej, z resztą jeżeli chodzi o naprawy to wystarczy np wylany ze starości amortyzator i już jest problem na co w
  • Odpowiedz