Wpis z mikrobloga

# 332 #pratchettnadzis

- Ale są sprawy, za które warto umierać - stwierdziła Motyl.

- Nie, nie ma. Ponieważ masz tylko jedno życie, a pięć innych spraw możesz dostać na każdym rogu ulicy.

- Wielkie niebiosa, jak możesz żyć z taką filozofią?

Rincewind nabrał tchu.

- Długo.

Ciekawe Czasy
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gumiorek: owszem, ostatnich 2 czy 3 nie czytałam jeszcze i nie wiem kiedy nadrobię, więc może zdarzyć się, że sypnie cytatami z Pary w ruch :p
  • Odpowiedz
@rybsonk: "Para w ruch" i "Pasterska Korona" - to pierwsze jest trzecią i ostatnią częścią cyklu o Moiście von Lipwigu (swoją drogą czyta się jak połączenie kryminału z westernem i przez pół książki śmiała mi się mordka - naprawdę wysoka forma Pratchetta :)), a to drugie ostatnią w ogóle wydaną książką Pratchetta, gdzie bohaterką jest Tiffany Obolała i nie będę spoilował, ale jak ktoś jest zżyty ze Światem Dysku, to
  • Odpowiedz
@odislaw: Dla mnie przede wszystkim w ostatnich częściach o Tiffany. Widać tam chęć "rozliczenia" się Pratchetta z życiem i... śmiercią (choć może powinienem napisać ŚMIERCIĄ ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Stąd czasami trudniejsze podejście do tematu i mniej takiej Pratchettowej ironii i złośliwości, a więcej refleksji. Natomiast cały cykl o von Lipwigu jest kapitalny, a dla mnie dodatkowym plusem jest, że dużo tam Kapitana (Komendanta już w
  • Odpowiedz
@gumiorek zgadzam sie ze wszystkim...jestem przy ostatniej ksiązce i nie moge sobie wyobrazic, ze juz nic nowego nie przeczytam....ze na zawsze pozostaną tajemnicą dalsze losy Sir Vimesa czy Moista...smutno
  • Odpowiedz
  • 0
@Meyru Jeśli się skończą to wołaj nas dalej i sama najwyżej wymyślaj cytaty, złote myśli, bo jedyne czego jestem pewien to śmierci i powiadomienia od ciebie( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@odislaw: Z Moistem chyba nie było jednak okazji zżyć się tyle co z Vimesem. Jego mi będzie najbardziej brakowało. A szczególnie tego "dojrzałego" Vimesa z "Nocnej Straży", "Niucha", czy "Łupsa". Dla mnie chyba najfajniej poprowadzona postać (wraz z jej zmianami na przestrzeni czasu) w całym Świecie Dysku.
Uwaga! Będzie spoiler co do "Pasterskiej Korony" - niewielki ale jednak.

• Odpowiedz
@dnasstorm: ogólnie przeorany przez życie cynik do szpiku kości twardo stąpający po ziemi, bezkompromisowy. Dawno pozbył się złudzeń co do ideałów jeśli je miał w młodości. Taki trochę Bruce Willis ze "Szklanej pułapki" ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Meyru: > Ponieważ masz tylko jedno życie, a pięć innych spraw możesz dostać na każdym rogu ulicy.

Piec innych spraw na każdym rogu ulicy- Ok, ale przecież nie jest napisane, ze każda z tych spraw byłaby na wagę oddania za nią życia. Trochę niedokładnie i niejednoznacznie napisane.
  • Odpowiedz