Wpis z mikrobloga

Mircy, mam pewien problem.

Mianowicie, kiedyś - z 10 lat temu - informatyk stawiał nam stronę internetową. Wszystko pięknie, jak były jakieś poprawki, uzupełnienia to robiliśmy je sami, poprzez stworzony ku temu formularz. W tamtych czasach koszt serwera był ogromny - 650zł i nadal jest identyczny. Jak wiemy, koszty spadły baaardzo, więc chcieliśmy też sobie zmienić serwer na inny. I teraz mam pytanie:

- Nie wiem w jakim środowisku jest napisana strona - jak to ocenić czy są jakieś dodatki instalowane na serwerze czy nie?
- Będzie trzeba coś na nowo instalować na serwerze, czy wystarczy po prostu przekopiować pliki ze starego serwera?

Nie chciałbym płacić za usługę informatyka, bo słabo teraz stoimy z kasą, a ja mam trochę wolnego czasu i już dwie strony internetowe stawiałem. Ach, jeśli jakieś popełniłem błędy logiczne to wybaczcie :)

#domeny #serwery #webdev
  • 10
@MrFruu: wątpliwe, aby korzystał z jakichś nietypowych dodatków. Przy przenoszeniu oprócz przekopiowania plików na pewno będziesz musiał przynajmniej zmodyfikować konfigurację połączenia z bazą danych.
@wnocy: Właśnie też na nich chciałem się przenieść, bo wiele ludzi ich poleca i sam bez problemu korzystam z ich usług na innej stronie. Zaraz do nich zadzwonię :)
@MrFruu: Witaj

Zajrzyj do nas na hosting za 300zł rocznie lub przetestuj go przez kwartał za 1zł. Nie jest to typowa usługa hostingowa, a raczej rozwiązanie przystosowane pod strony, które potrzebują działać stabilnie przez cały czas, bez martwienia się o braki w zasobach.
Migrację wykonamy w cenie, jeśli zdecydujesz się na roczną usługę - zadbamy o to, żeby wszystko działało po migracji :-)

Gdybyś miał pytania - zapraszam do kontaktu. Możemy