Wpis z mikrobloga

Nie spodziewaliście się, że pamiętam ten wątek? xD #gotujzwykopem

Nie będę wołał zainteresowanych bo jeszcze kogoś pominę, a chyba wszyscy obserwujecie tag #piwowlublinie xD No dobra amatorzy, OP DELIVERED.

60 dag małych ziemniaków - obojętnie jakich! xd
Por - j/w
Cukinia - j/w
Cebula - średnia albo dwie małe :P
2 marchewki
Łyżka mąki - obojętnie jakiej :P
3/4 szklanki bulionu warzywnego
Szklanka śmietany - 12 lub 18 % - bo zaraz mi tu wyskoczycie z kremówką :D
5 dag szynki - lub bez w wersji dla wege #pdk
Majeranek i pietruszka - po łyżce
3 łyżki masła
10 dag startego żółtego sera
2 żółtka
Gałka muszkatołowa, sól i pieprz

1. Amatorzy i kulinarni neofici, buty założone? xD To obieramy pyrki (PYRKI PYRKI PYRKI) i gotujemy - gotujemy do optymalnego poziomu xD Nie mogą być za miękkie ani za twarde - muszą być optymalne;
2. Resztę warzyw myjemy i obieramy w plastry;
3. Na wrzątek (woda twarda, miękka, bez różnicy) wrzucamy marchewkę - gotujemy na oko albo 3 minuty, później wrzucamy resztę i tak z minutę, dwie lub na oko :P;
4. Cebule zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę i podsmażyć na złoto (nie wiem czym się różni zeszklić od podsmażyć na złoto ale tak mam zanotowane w przepisie :P), podlać bulionem, powoli wlewać śmietanę i mieszając gotować przez 10 minut;
5. O ile jemy padlinkę to kroimy teraz szynkę w kostkę i dodajemy do sosu;
6. Dajemy żółtka, zioła i przyprawy;
7. O ile pyrki ugotowaliśmy optymalnie to kroimy je w plastry, jeśli nie to wracamy do punktu pierwszego xD Nie no, kroimy te pyrki i podsmażamy na reszcie masła;
8. Pyrki wykładamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy resztę warzyw (patrz punkt 3, gdzieś powinniście mieć garnek z warzywami) i polewamy sosiwem beszamelowym i posypujemy serem;
9. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika, 20 minut w 200 stopniach;
10. Pamiętajcie aby ten bulion warzywny ugotować xD;
Pobierz podle_insynuacje - Nie spodziewaliście się, że pamiętam ten wątek? xD #gotujzwykopem ...
źródło: comment_nSxaqA4jdQeDk5PHI2ngfLtuDTN5Z9JK.jpg
  • 8