Cała ta afera #staropolanka #redisbad trochę mi przywróciła wiarę w ludzi. Ilość negatywnych komentarzy jest budująca, widać że jednak nie wszyscy potracili mózgi w tym kraju.
Przy okazji tej marki widać zresztą jak na dłoni, czym tak naprawdę jest prawacki pseudopatriotyzm.
Dlaczego pseudo? Bo to nie jest żaden patriotyzm, to jest tylko reakcja. Najpierw, u podstaw, leży nienawiść. Prawaczki dały sobie wmówić, że jest jakiś komunizm, którego emanacją jest "lewactwo" i to jest ich prawdziwa ideologia - nienawiść. Dali sobie też wmówić, że owi lewacy chcą zniszczyć Polskę, więc reakcją obronną jest u nich pokazowy, fasadowy, nachalny pseudopatriotyzm.
Bo wiadomo, marka patriotyczna, promująca polskość, nazywa się Red is Bad. Pomijam, że po angielsku, ale przecież nie nazywa się "White & Red is Good". Tu nie chodzi o promowanie czegoś dobrego. Tu chodzi o nienawiść i nic poza tym. Motywy narodowe są tylko przy okazji, pozwalają pokazać kontrast i nienawidzić bardziej.
To jest absolutny majstersztyk propagandy, to wmówienie ludziom, że w Polsce patriotyzm był zwalczany, że kiedyś to antypolacy rządzili, a teraz to proszę jak pięknie. W-----a mnie to szczególnie mocno, bo akurat ja zawsze byłem patriotą, tak byłem wychowywany w domu, takie wartości przekazała mi też szkoła. To w szkole (przecież lewackiej!) uczyłem się o Polsce, na języki polskim poznawałem poezję i powieści wielkich autorów, na historii uczyłem się o polskich bohaterach, na muzyce śpiewałem patriotyczne pieśni, tańczyłem narodowe tańce. To szkoła organizowała apele z okazji świąt narodowych, to szkoła zabierała nas na obchody państwowe jeśli się dało.
A teraz dowiaduję się, że kiedyś to patriotyzm był zabroniony. Ba, wiecie co? Kilku kolegów z tamtych lat nosi teraz te paskudne "patriotyczne" bluzy. Tyle, że nie było ich ze mną, kiedy chodziłem na apele, nie składali ze mną kwiatów pod pomnikami, nie wywieszali flag. Mieli to wtedy w dupie. Dziś są wielkimi patriotami, bo ktoś wpadł na genialny pomysł, żeby zmienić patriotyzm w polityczny towar, który dzieli, zamiast łączyć.
Dziś ja, ich zdaniem, jestem lewakiem.
Dokładnie na tej samej zasadzie wypromowani zostali #zolnierzewykleci. Polska ma, niestety, bogatą tradycję wojen, mamy w naszej historii pod dostatkiem znakomitych materiałów na idoli. Bohaterów, wspaniałych mężów stanu, obrońców Ojczyzny itd. Dlaczego akurat "wyklęci" są promowani? Bo walczyli z komunistami. Znowu nienawiść jest głównym motorem działań. Efekt propagandy, której doskonale udało się połączyć ciąg komunizm - lewica - PO - UE. Chodzą i powtarzają bzdury, jak to dopiero oni "przywracają pamięć" o "wyklętych", nie chcąc wiedzieć, ile w tym kierunku zrobiły choćby środowiska znienawidzonych lewaków z GW i to wtedy, kiedy dzisiejsi wielcy patrioci mieli Polskę i jej historię w dupie, bo jeszcze nie było to modne.
Dlatego gardzę prawackim sztucznym, pokazowym, fasadowym, negatywnie motywowanym patriotyzmem nienawiści. Dlatego nie szanuję marek typu Red is Bad i szkoda mi ludzi, którzy to propagandowe g---o noszą. Jest mi przykro, że patriotyzm stał się towarem, że stał się politycznym narzędziem do dzielenia ludzi, że jakaś grupa uzurpuje sobie prawo do wyłączności na patriotyzm.
Ilość negatywnych komentarzy jest budująca, widać że jednak nie wszyscy potracili mózgi w tym kraju
@jamtojest: Na niektórych Polska flaga działa jak święcona woda na diabła... ja tam się nie podniecam, czy tam ta flaga jest, czy nie
lewacy chcą zniszczyć Polskę, więc reakcją obronną jest u nich pokazowy, fasadowy, nachalny pseudopatriotyzm
Żeby zrozumieć to zagrożenie, trzeba jasno zaznaczyć, że jest to "lewacka" międzynarodówka, która kala praktycznie wszystkie Polskie tradycje i kulturę
Jest mi przykro, że patriotyzm stał się towarem, że stał się politycznym narzędziem do dzielenia ludzi, że jakaś grupa uzurpuje sobie prawo do wyłączności na patriotyzm
@jamtojest: Tak jakby kiedyś politycy nie dzielili ludzi i nie wykorzystywali ideologii dla własnych korzyści ( ͡°͜ʖ͡°)
@jamtojest: > Dlaczego akurat "wyklęci" są promowani? Bo walczyli z komunistami. Znowu nienawiść jest głównym motorem działań. Efekt propagandy, której doskonale udało się połączyć ciąg komunizm - lewica - PO - UE. Chodzą i powtarzają bzdury, jak to dopiero oni "przywracają pamięć" o "wyklętych", nie chcąc wiedzieć, ile w tym kierunku zrobiły choćby środowiska znienawidzonych lewaków z GW i to wtedy, kiedy dzisiejsi wielcy patrioci mieli Polskę i jej historię
@jamtojest: p--------z. Zupelnie nie czuje noszenia ubrania z husaria albo z "zolnierzami wykletymi". Ale jak jeden Seba z drugim zaloza taka bluze to moze z ciekawosci zerkna do netu dowiedziec sie kim byli wykleci. Boli Cie to? Zalozenie koszulki z jakims durnym napisem w jezyku angielskim jest wporzo a koszulka z patriotycznym sloganem jest zle? P--------z. Wysilony bol d--y.
@jamtojest: zgadzam się w 100%. Uważam jeszcze, że sama estetyka tych koszulek pozostawia wiele do życzenia. Większość z tych podkoszulków to podobny poziom gustu co takie koszulki z nadrukami Dragon Ball Z noszonymi przez dwudziestokilkuletnich facetów.
Co bawi to jeszcze to, że wielu z tych oznakowanych wszelkimi znakami chłopców/mężczyzn zazwyczaj ledwo wychodzi z zagrożeń z historii.
Raz z resztą słyszałem jak część ze studentów z jednego wydziału, z którymi miałem
@jamtojest: Redakcja GW była by z ciebie dumna! Toż to ich retoryka z tego roku.
Boli cie d--a, że pojawiła się inna forma niż wymuszona przez państwo patriotyzmu, że wprowadza to jakieś podziały, a sam je pogłębiasz, bo sam celowo stawiasz się po drugiej stronie barykady, a nawet w dalszej części wypowiedzi i komentarzach wyliczasz kto stoi po "twojej" stronie. Jesteś obrzydliwym manipulatorem.
Ale po kolei: zarzucasz najpierw że ten pseudopatriotyzm opiera
Nie. Dlatego, że byli wierni Wojsku Polskiemu - wypełniali raz złożoną przysięgę co dla niektórych może być zaskakujące i niezrozumiałe.
@ZasilaczKomputerowy: Pytanie za sto punktów: Czy "Hubal" odmawiając w '40 wykonania rozkazu podporządkowania się Rządowi Londyńskiemu i rozwiązania Wydzielonego Oddziału WP, kontynuując walkę partyzancką na własną rękę wypełnił złożoną przysięgę?
Historia nie jest zero-jedynkowa, w przypadku zarówno hubalczyków i ŻW, nieposłuszeństwo wobec rozkazu (w styczniu '45 AK została rozwiązana) mogło być jakąś-tam walką
Trochę wiesz co piszesz, trochę nie. Dużo w tym polaryzowania ludzi, a więc każdemu kto czyta Twój post powinna się zaświecić lampka ostrzegawcza. Jednakże biorąc pod uwagę ilu ludzi plusuje i się zgadza, ja podejmuje rękawicę żeby chociaż częściowo przedstawić trochę inny pogląd na całą sprawę.
Dlaczego pseudo? Bo to nie jest żaden patriotyzm, to jest tylko reakcja. Najpierw, u podstaw, leży nienawiść. Prawaczki dały sobie wmówić, że
@jamtojest: po części się zgadzam. Tylko spójrz sam na to co piszesz, wszędzie wciskasz i dzielisz na prawaków i lewaków.. jeśli szukasz "naszego, wspólnego patriotyzmu" to nie tedy droga.. ja nie jestem ani lewakiem ani prawakiem..
@TeczkiUkladyAgentury: Starałem się nie wartościować, tylko przedstawić drugi punkt widzenia. Ja nie uważam, tak jak Red is Bad bo wiem, że to jest dużo bardziej skomplikowane. Chciałem tylko wskazać jakie moim zdaniem są pobudki tych, którzy tą odzież noszą, bo to co OP wypisywał jest niedorzeczne i mija się z prawdą jeszcze bardziej niż Ci w tych koszulkach.
Jeżeli chcesz usłyszeć moje zdanie, to uważam, że najlepiej dla obywateli by
Na zachodzie to prawdziwa plaga, a kto nie wie jak to był zbrodniczy ustrój, przesyłam krótki filmik poniżej - ogólnie materiały z tego kanału bywają bardzo różne, ale temu ciężko cokolwiek zarzucić imo. Ale od razu biorę ich w obronę, bo skąd mają wiedzieć, jak u nas już moje pokolenie, urodzone tuż po PRLu nie wie, mimo że ich rodzice wychowali się w tym ustroju? Mam znajomych którzy dalej wierzą w Marksa
@a__s @m__b @moderacja dlaczego promujecie na głównej stronie wykopu taki propagandowy wpis lewactwa z neuropa, w którym jest pełno manipulacji, nienawiści do ludzi którzy nie wstydzą się że są patriotami, wpis pełen nienawiści etc? I to nie jest pierwszy raz. Jakoś nigdy nie widziałem, żeby moderacja wrzuciła na główną stronę coś pro prawicowego, ale jeśli chodzi o lewicowe treści to wstawiacie ręcznie na główną i promujecie wpisy lewactwa, które
@jamtojest: A co nie jesteś lewakiem? Pamiętam jak broniłeś Baumana. Dla ciebie tacy jak on są patriotami, ale na szczęście jedyne co możesz to tylko pisać g---o wpisy na mikroblogu i wyzywać od prawaczków etc.
@Sarza01: Ale to nie jest tak, że prawaków i lewaków nie ma. To są grupy o skrajnych poglądach, twardogłowych, do których nic nie trafia. I warto ich oddzielić od normalnych ludzi, którzy po prostu mają poglądy prawicowe lub lewicowe.
@dzeksondzekson: Nie mam już siły odpisywać po całym dniu, a szczególnie z telefonu. Ale dzięki za ten tekst, jest wartościowy i merytoryczny, nawet jeśli miejscami się nie zgadzam.
@jamtojest: Dorabiasz niepotrzebną ideologię do zwykłego biznesu, jakim jest sprzedasz koszulek, a swój przekaz odnośnie tego czym stał się dla ludzi patriotyzm i jak to wszystko jest wypaczane opierasz na skrajnościach, bo ja np. nie znam zbyt wielu ograniczonych ultraprawaków, którzy uważają się za wielkich patriotów, którzy chcą bić lewaków, a nie znają daty wybuchu Powstania Warszawskiego. Może zmień otoczenie. Przekaz oparty na skrajnościach = populizm. Ale ja nie o
Przy okazji tej marki widać zresztą jak na dłoni, czym tak naprawdę jest prawacki pseudopatriotyzm.
Dlaczego pseudo? Bo to nie jest żaden patriotyzm, to jest tylko reakcja. Najpierw, u podstaw, leży nienawiść. Prawaczki dały sobie wmówić, że jest jakiś komunizm, którego emanacją jest "lewactwo" i to jest ich prawdziwa ideologia - nienawiść. Dali sobie też wmówić, że owi lewacy chcą zniszczyć Polskę, więc reakcją obronną jest u nich pokazowy, fasadowy, nachalny pseudopatriotyzm.
Bo wiadomo, marka patriotyczna, promująca polskość, nazywa się Red is Bad. Pomijam, że po angielsku, ale przecież nie nazywa się "White & Red is Good". Tu nie chodzi o promowanie czegoś dobrego. Tu chodzi o nienawiść i nic poza tym. Motywy narodowe są tylko przy okazji, pozwalają pokazać kontrast i nienawidzić bardziej.
To jest absolutny majstersztyk propagandy, to wmówienie ludziom, że w Polsce patriotyzm był zwalczany, że kiedyś to antypolacy rządzili, a teraz to proszę jak pięknie. W-----a mnie to szczególnie mocno, bo akurat ja zawsze byłem patriotą, tak byłem wychowywany w domu, takie wartości przekazała mi też szkoła. To w szkole (przecież lewackiej!) uczyłem się o Polsce, na języki polskim poznawałem poezję i powieści wielkich autorów, na historii uczyłem się o polskich bohaterach, na muzyce śpiewałem patriotyczne pieśni, tańczyłem narodowe tańce. To szkoła organizowała apele z okazji świąt narodowych, to szkoła zabierała nas na obchody państwowe jeśli się dało.
A teraz dowiaduję się, że kiedyś to patriotyzm był zabroniony. Ba, wiecie co? Kilku kolegów z tamtych lat nosi teraz te paskudne "patriotyczne" bluzy. Tyle, że nie było ich ze mną, kiedy chodziłem na apele, nie składali ze mną kwiatów pod pomnikami, nie wywieszali flag. Mieli to wtedy w dupie. Dziś są wielkimi patriotami, bo ktoś wpadł na genialny pomysł, żeby zmienić patriotyzm w polityczny towar, który dzieli, zamiast łączyć.
Dziś ja, ich zdaniem, jestem lewakiem.
Dokładnie na tej samej zasadzie wypromowani zostali #zolnierzewykleci. Polska ma, niestety, bogatą tradycję wojen, mamy w naszej historii pod dostatkiem znakomitych materiałów na idoli. Bohaterów, wspaniałych mężów stanu, obrońców Ojczyzny itd. Dlaczego akurat "wyklęci" są promowani? Bo walczyli z komunistami. Znowu nienawiść jest głównym motorem działań. Efekt propagandy, której doskonale udało się połączyć ciąg komunizm - lewica - PO - UE. Chodzą i powtarzają bzdury, jak to dopiero oni "przywracają pamięć" o "wyklętych", nie chcąc wiedzieć, ile w tym kierunku zrobiły choćby środowiska znienawidzonych lewaków z GW i to wtedy, kiedy dzisiejsi wielcy patrioci mieli Polskę i jej historię w dupie, bo jeszcze nie było to modne.
Dlatego gardzę prawackim sztucznym, pokazowym, fasadowym, negatywnie motywowanym patriotyzmem nienawiści. Dlatego nie szanuję marek typu Red is Bad i szkoda mi ludzi, którzy to propagandowe g---o noszą. Jest mi przykro, że patriotyzm stał się towarem, że stał się politycznym narzędziem do dzielenia ludzi, że jakaś grupa uzurpuje sobie prawo do wyłączności na patriotyzm.
#rozkminy #patriotyzm #bekazpodludzi #prawackalogika #neuropa #4konserwy #polityka
@jamtojest: Na niektórych Polska flaga działa jak święcona woda na diabła... ja tam się nie podniecam, czy tam ta flaga jest, czy nie
Żeby zrozumieć to zagrożenie, trzeba jasno zaznaczyć, że jest to "lewacka" międzynarodówka, która kala praktycznie wszystkie Polskie tradycje i kulturę
@jamtojest: Tak jakby kiedyś politycy nie dzielili ludzi i nie wykorzystywali ideologii dla własnych korzyści ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co bawi to jeszcze to, że wielu z tych oznakowanych wszelkimi znakami chłopców/mężczyzn zazwyczaj ledwo wychodzi z zagrożeń z historii.
Raz z resztą słyszałem jak część ze studentów z jednego wydziału, z którymi miałem
Komentarz usunięty przez moderatora
Boli cie d--a, że pojawiła się inna forma niż wymuszona przez państwo patriotyzmu, że wprowadza to jakieś podziały, a sam je pogłębiasz, bo sam celowo stawiasz się po drugiej stronie barykady, a nawet w dalszej części wypowiedzi i komentarzach wyliczasz kto stoi po "twojej" stronie. Jesteś obrzydliwym manipulatorem.
Ale po kolei: zarzucasz najpierw że ten pseudopatriotyzm opiera
@ZasilaczKomputerowy: Pytanie za sto punktów:
Czy "Hubal" odmawiając w '40 wykonania rozkazu podporządkowania się Rządowi Londyńskiemu i rozwiązania Wydzielonego Oddziału WP, kontynuując walkę partyzancką na własną rękę wypełnił złożoną przysięgę?
Historia nie jest zero-jedynkowa, w przypadku zarówno hubalczyków i ŻW, nieposłuszeństwo wobec rozkazu (w styczniu '45 AK została rozwiązana) mogło być jakąś-tam walką
Trochę wiesz co piszesz, trochę nie. Dużo w tym polaryzowania ludzi, a więc każdemu kto czyta Twój post powinna się zaświecić lampka ostrzegawcza. Jednakże biorąc pod uwagę ilu ludzi plusuje i się zgadza, ja podejmuje rękawicę żeby chociaż częściowo przedstawić trochę inny pogląd na całą sprawę.
Jeżeli chcesz usłyszeć moje zdanie, to uważam, że najlepiej dla obywateli by
@jamtojest: A co nie jesteś lewakiem? Pamiętam jak broniłeś Baumana. Dla ciebie tacy jak on są patriotami, ale na szczęście jedyne co możesz to tylko pisać g---o wpisy na mikroblogu i wyzywać od prawaczków etc.
#bekazpodludzi #bekazlewactwa #pokazhejtera
@dzeksondzekson: Nie mam już siły odpisywać po całym dniu, a szczególnie z telefonu. Ale dzięki za ten tekst, jest wartościowy i merytoryczny, nawet jeśli miejscami się nie zgadzam.
Ale ja nie o