Wpis z mikrobloga

@paranojka: nie wiem jakie masz auto, wiek, miasto i parking więc nie będę wróżył. Napisz do niego na priv, pogadaj, zrobi ci kalkulację i będziesz wiedziała. Tylko pewnie jutro, bo wątpię, że dzisiaj pracuje.
@paranojka: Na mnie samego (mam 19 lat i zero zniżek) na 1.4 75km 2000r OC wychodziło coś około 1.5k (rok temu),na ojca z maksymalnymi zniżkami 650zł. Teraz będzie około 800-900zł z tego co się orientowałem ( właścicielem jest tylko ojciec). Jeśli rodzice się nie zgodzą,to szukaj w dalszej rodzinie albo zapytaj sąsiadów( ͡° ͜ʖ ͡°), jakbym miał za taką pojemność 2.5k zapłacić to bym się chyba na
@paranojka: on też nie ;)
ja w każdym razie zawsze sprawdzam bezpośrednio na stronie ubezpieczalni, we wszelkich kalkulatorach na innych stronach zawsze wychodzi bardzo drogo
swoje pierwsze auto : 15-letnie, z najmniejszym silnikiem jaki się da i moja składka to 2500...

@paranojka: OC ma niewiele do wieku i ceny samochodu, im starszym i tańszym autem jedziesz tym większa szansa, że narobisz szkód które z OC będzie trzeba spłacać ;) Jedyne rozwiązanie to zarejestruj auto na rodzica/ciotkę albo zrób współwłaścicielstwo
@Morf: myślę że nie masz racji :) jeszcze niedawno jeździł tym samym autem mój starszy o 4 lata chłopak i miał OC niższe o prawie 2000.. największy wpływ ma wiek i to jak długo się już płaci składki.
@paranojka: Od czegoś trzeba zacząć.. w miarę upływu lat będzie maleć.. Ja zaczynałem od 1500zł mając 19 lat i 18 letnie auto, był to 2008r. Przed podwyżkami OC jakoś 2 lata temu płaciłem już tylko 400zł.. obecnie po podwyżkach 600zł.