@mactrix Mieszkam na obrzeżach małego miasta, ale to widocznie wina zanieczyszczenia światłem. Gołym okiem niestety nie miałem okazji żadnej z nich zobaczyć. Dziękuję za sprostowanie :)
Czy z ziemi są widoczne jeszcze jakieś ciekawe obiekty? Bo rozumiem że ta galaktyka jest najbliżej nas?
@caribbean: Tak, gołym okiem można dostrzec chociażby gromadę otwartą M44 (Żłóbek) w Raku, gromadę kulistą M13 w Herkulesie i oczywiście M45 w Byku, czyli Plejady. Niektórzy potrafią dojrzeć słabsze i trudniejsze obiekty, ale nie potwierdzam bo mi się nie udało.
@StaraSzopa Z drugiej strony, jak wiesz na co patrzysz, to jara coś takiego. Ciężko to zjawisko wytłumaczyć, ale dla mnie to, co widać nawet gołym okiem, jest fascynujące a z lornetką to już zarywałem całe noce z opadniętą szczęką. Na pewno warto sprawdzić na żywo, bo te same obrazki zupełnie inaczej się odbiera na ekranie i w realu.
Odkrywaj świat z wykopem ---> #exploworld
#kosmos #ciekawostki #astronomia #exploworld
@caribbean: Tak, gołym okiem można dostrzec chociażby gromadę otwartą M44 (Żłóbek) w Raku, gromadę kulistą M13 w Herkulesie i oczywiście M45 w Byku, czyli Plejady. Niektórzy potrafią dojrzeć słabsze i trudniejsze obiekty, ale nie potwierdzam bo mi się nie udało.