Wpis z mikrobloga

#chilizgobim Aktualizacja na szybko ;)

Jednym słowem rosną. Około 1/4 roślinek jest już zapakowana w pół litrowe kubeczki, reszta czeka, bo nie mam kiedy tego zrobić - przesadzenie 350 sztuk sadzonek jest problemem jeżeli robi się to tylko wieczorami po pracy.

Dodatkowo okazało się, że ziemia, której użyłem do rozsad była zanieczyszczona robactwem i mam teraz walkę z plagą ziemiórek - stąd żółte lepy mające za zadnie odłowić latające dorosłe osobniki. Oczywiście najlepszy do walki z ziemiórką jest Nemycen (robiłem w zeszył roku wpis jak to działa - totalna wojna biologiczna - coś jak Alieny: robaczki wchodzą do środka larw ziemiórek, a potem rosną, karmią się ich wnętrznościami i na koniec rozrywają od środka), ale zastanawiam się czy jest sens jeżeli już za niecałe trzy tygodnie planuje wsadzić je do gruntu. Chyba ograniczę się do odłowu.

Część najbardziej wybujałych sadzonek przeniosłem na zimne (bez grzejnika) okno kuchenne, żeby trochę spowolnić ich wzrost.

Ogólnie okazało się, że raczej nie będę w stanie zasadzić wszystkich sadzonek do gruntu, więc część najprawdopodobniej rozsprzedam, tylko nie wiem czy znajdą się chętni.

W weekend majowy mam zamiar przygotować tunel foliowy i daszek do wysadzania roślin.

Trochę zdjęć.

Zimne okno w kuchni

Widok ogólny

Od dołu, widać jak bardzo ciasno jest

Inne roślinki (świeżo po podlaniu stąd widać wilgoć na doniczkach)

[Przedszkole z najostrzejszymi odmianami](https://lh3.googleusercontent.com/tE39ZvuM_p1AorMIk2-_lZ4urBCca3QIjL_7mqepwBFimO5sezJyt9YBphRjgboKHcw8lblAILgKVZHmp_E2OvD5gMS5F_yUUiGGhW35Qe0LGcEiRC5fJhbx63LNbN16OKzTsVcKIGhoQNJQyR42pKeGwqZNU8VP4ukJf8gOt5mHJ8wjkt8LPVaJXJl7K02H4rttllw5cziB-RKltm-FXxRlE-ZL49-Xej--f2OmvES3BBsjh5t7VZXLOQ9txEhx-dUCMrlf9PBnsW7g28j3izw5NMxB-EHuwGMemQ4az14eUkSetgYINLoFr8I2mriE2_wK22JzdCE6y_wuJZjzKpa0w9qxtDJH0PSXlix19jyK1zGOA9kx2Bi36i0SBnWsqMJv7yugh-05vjDX__5w_wDfthadxtModmnXoQEgU6OggDYNo9mCaxZhQdEbB8aRxj5C9VpcFCRcpsaqOqpWNHD8CXq_tvHqSNh4QXGrjb4-#!$%@?=w1055-h791-no)

#chili #chilihead #papryka #papryczki #ostrezarcie #domowyogrod #rosliny #hobby #ogrod #ogrodnictwo #wiosna
Pobierz
źródło: comment_o1F2QQRujxxdYQKM0fQyVL3YTJ8VYAuz.jpg
  • 13
robiłem w zeszył roku wpis jak to działa - totalna wojna biologiczna - coś jak Alieny

@gobi12: ciągle pamiętam ten wpis. Niestety w Polsce dużą część tej ziemi jest uposażona w ziemiórki. W Anglii póki co problemu tego nie miałem, ale za to męczą mnie mszyce....
@chilling: Ponoć sposobem na larwy ziemiórki, które są w tej ziemi jest wsadzenie ziemi do mikrofalówki na kilka minut, co ma ponoć ubić wszystko wewnątrz. Tylko we kurde przemikorofaluj 200 litrów ziemi ogrodniczej ;D No i nie wiem czy jest to rzeczywiście skuteczne czy to mit.
@gobi12: też o tym myślałem, tylko że tym samym wyniszczysz wszystko. U mnie w ziemi najprawdopodobniej były też jaja dżdżownic bo mam ich teraz mnóstwo - także gdybym zaryzykował to bym nie miał takich miłych gości (:
@gobi12: przy okazji zabijesz większość flory glebowej, pleśnie, grzyby, bakterie są potrzebne by korzonki roślin mogły przyjmować wartości odżywcze