Wpis z mikrobloga

@RelaeVEVO: bo powiedział słowa: to czyńcie na moją pamiątkę i to jest pamiątka jego ostatniej wieczerzy. Pamięć jego zmartwychwstania i tego, że Jezus żyje i przezwyciężył śmierć. Nie przypominam sobie żeby w Biblii pisało abyśmy świecili jaja i kiełbase.

Jezus nie przyszedł dla jaj.
@RelaeVEVO: o celibacie nic nie było napisane. Wręcz przeciwnie:

. 2 Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, 3 nie przebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, 4 dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. 5 Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół
@tylko_prawda napewno nie w formie ataku i wyrzucania blędów. Błedy mozna zarzuciz kazdemu.
Informuj poprostu o swoich pogladach bez zbednej szarpaniny w strone katolikow i innych wyznan.

Czy ja bedac katolikiem w ktoryms poscie atakowalem braci w chrzescijanstwie? Odp. Brzmi nie i nie mam ochoty tego robic mimo iz uwazam ze twoje poglady sa bledne a dogmaty Kosciola prawdziwe.
Może mi ktoś wyjaśnić, jak czynienie TEGO (czyli dzielenie się chlebem i winem) na pamiątkę śmierci Chrystusa ma się do transsubstancjacji - czyli przemianie i rzeczywistej obecności Ciała i Krwi naszego Pana w winie mszalnym i w kawałku wafla? Spożywanie czegoś takiego to akt kanibalizmu - zakazanego już przez Prawo Mojżeszowe...
@tylko_prawda:

To czyńcie na moją pamiątkę

Słabo. Chyba już, krótszego fragmentu nie dało się wyrwać :D

"To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!" Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: "Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana.

A wcześniej:

Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili
@dolus_deliberatus: W takim razie odsyłam tutaj żeby dokładniej przestudiować Pismo Święte. ;)

Jezus będąc fizycznie obecny ze swoimi uczniami, nie mógł być jednocześnie przy stole i na stole. Jezus Chrystus jest duchowo wszechobecny, cieleśnie zaś obecny jest tylko w jednym miejscu. Aktualnie zasiada On cieleśnie “ po prawicy Majestatu na wysokościacch “ ( Hbr 1,3 ).

Skoro Biblia nic nie mówi na temat mszy świętej i związanego z nią kapłaństwa, a
Jezus będąc fizycznie obecny ze swoimi uczniami, nie mógł być jednocześnie przy stole i na stole.

@tylko_prawda: Nie odmawiaj Bogu wszechmocy.

że zbawienie nie jest z wiary, lecz z uczynków, co podważałoby istotę Ewangelii, która mówi:

Wiara bez uczynków martwa jest.
@dolus_deliberatus: Szczyt hipokryzji. Widzę, że mało jest tych argumentów.

Po co żywy Bóg miał być też na stole. Kupy się to nie trzyma.

Co więcej, oznaczałoby, że zbawienie nie jest z wiary, lecz z uczynków, co podważałoby istotę Ewangelii,

Czytaj ze zrozumieniem.
Co więcej, oznaczałoby, że zbawienie nie jest z wiary, lecz z uczynków

@tylko_prawda: Nie.

Widzę, że mało jest tych argumentów

Wystarczy. Są nie do podważenia.

Po co żywy Bóg miał być też na stole. Kupy się to nie trzyma.

Żydzi też nie wierzyli.

Szczyt hipokryzji

Udowodnij.
@dolus_deliberatus: Zresztą teraz widzę, że chyba go nie otworzyłeś bo napisałem fragment. Dalej jest napisane:

Żaden uczynek, wykonany na podstawie Zakonu Mojżeszowego, czy też Kodeksu Kanonicznego Kościoła, nie daje zbawienia, gdyż jest ono wyłącznie darem łaski Boga. Uczynki są owocem i efektem odrodzenia z Ducha Świętego.
"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. Jego bowiem dziełem
@tylko_prawda: Ale nawet jakbyś zjadł tysiąc kotletów i przytoczył tysiąc wersetów, a pomijał list św. Jakuba, który mówi "próżny człowieku" :

Chcesz się przekonać próżny człowieku, że wiara niepotwierdzona uczynkami nic nie daje? Czy nasz ojciec, Abraham, nie dzięki uczynkom został uznany za sprawiedliwego, kiedy położył swojego syna Izaaka na ołtarzu? Widzisz więc, że wiara współdziała z jego uczynkami i przez nie stała się doskonała.

Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie
@dolus_deliberatus: Przecież napisałem, że wiara jest powiązana z uczynki. Wiara=uczynki. Owoc wiary. Nie ignoruje go ja dziękuję ale dyskusja. Czytaj ze zrozumieniem.

Podsumowując ten werset załatwia wszystko:

"Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie". ( J 4,24 )