Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@Jarek_P: potrzebuje właśnie mniejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale tak nie mogę, bo sam ESP ma chyba ustawioną prędkość w tym swoim bootloaderze i nie wgrywa się przy innej niż 115200 baud
  • Odpowiedz
@Block3r: wiesz co, bez pewności to piszę, ale wydaje mi się, że ESP jest tutaj bardzo tolerancyjny, rzecz raczej od softu będzie zależeć. Firmware do Lua wgrywałem z 512000, potem ESPlorer nie chciał mi działać na innej prędkości, niż bodajże 9600. A gdy się przesiadłem na C++ (też na początku z Arduino IDE, teraz jadę z Visual Studio), na 99% próbowałem różnych prędkości i szło.

BTW, po co Ci mniejsza?
  • Odpowiedz
@Jarek_P: chcę zamontować ESP za oknem i wyciągnąć sobie kable (z RX i TX) do pokoju, żeby móc łatwo programować bez rozbierania wszystkiego. A 115200 to chyba za dużo, bo mam chyba z 2-3 metry kabla.
  • Odpowiedz
@Block3r: 2-3m? Czy ja wiem, czy to będzie problem dla RS232? Trzebaby przetestować...
Swoją drogą, zainteresuj się może tematem bootloadera i wgrywania softu "on air" przez wifi, nie znam tematu, ale widziałem gdzieś w sieci cały artykuł na ten temat, wynikało z niego, że jest to możliwe.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: zrobiłem inaczej. Podciągnąłem USB - dwa kable, które miały być jako RX i TX, zamieniłem po prostu na D+ i D-, a przy NodeMCU mam wtyk microusb z zalutowanymi tymi kablami.
  • Odpowiedz