Aktywne Wpisy
yahoomlody +18
Nitka z naszymi pierwszymi samochodami
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Zulf +1185
#gielda #inwestycje #kryptowaluty
Wymyśliłem genialny plan na inwestycje. Jaki ? #!$%@? sprytny. Pojęcia o giełdzie nie mam żadnego. Codziennie od dziś na XTB bede za 100zł kupować jakieś akcje/krypto. Bez zadnej analizy, po prostu co mi się spodoba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
14.05.2025 zainwestowane będzie 35600zł. Ile z tego zostanie? Plusujących mogę zawołać za rok. Mogę zawołać również za miesiąc czyli 14.06.2025, żeby sprawdzić jak ten genialny plan
Wymyśliłem genialny plan na inwestycje. Jaki ? #!$%@? sprytny. Pojęcia o giełdzie nie mam żadnego. Codziennie od dziś na XTB bede za 100zł kupować jakieś akcje/krypto. Bez zadnej analizy, po prostu co mi się spodoba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
14.05.2025 zainwestowane będzie 35600zł. Ile z tego zostanie? Plusujących mogę zawołać za rok. Mogę zawołać również za miesiąc czyli 14.06.2025, żeby sprawdzić jak ten genialny plan
Medtner to świetny kompozytor, choć niestety nieco zapomniany, po części ze względu na charakter utworów, które są często dosyć wymagające w odbiorze: mają skomplikowane harmonie, są mocno polifoniczne, melodie często przechodzą w "tekstury" itd. Dawno temu kilka razy wrzucałem już jego kompozycje; zachęcam do przesłuchania, szczególnie obie sonaty, które nazwać wybitnymi to mało. Niektórzy Nocny wiatr nie bez powodu nazywają jednym z najambitniejszych projektów (późnego) romantyzmu:
• Sonata "Nocny wiatr",
• Sonata minacciosa
• Trzy utworki
• Skazki op. 8
Ale dzisiaj opusowa koleżanka Minacciosy, która wreszcie doczekała się przyzwoitej wersji na YT. (Swoją drogą nie wiem, dlaczego przez 2 lata od publikacji nigdy nie wyświetliła mi się w wynikach wyszukiwania). Piszę przyzwoitej, a nie bardzo dobrej, bo o ile wykonawcy nie można nic zarzucić (zresztą to Berezovsky, więc wiadomo było, że będzie dobrze ;)), o tyle dźwięk jest raczej średni.
Sonata romantica składa się z czterech części granych bez przerwy: Romanza, Scherzo, Meditazione i Finale. Wbrew tytułowi nie spodziewajcie się sentymentalizmu, wręcz przeciwnie. :)
#muzykapowazna #muzykaklasyczna #alkanpoleca