Wpis z mikrobloga

Nikołaj Mendtner - Sonata romantica

Medtner to świetny kompozytor, choć niestety nieco zapomniany, po części ze względu na charakter utworów, które są często dosyć wymagające w odbiorze: mają skomplikowane harmonie, są mocno polifoniczne, melodie często przechodzą w "tekstury" itd. Dawno temu kilka razy wrzucałem już jego kompozycje; zachęcam do przesłuchania, szczególnie obie sonaty, które nazwać wybitnymi to mało. Niektórzy Nocny wiatr nie bez powodu nazywają jednym z najambitniejszych projektów (późnego) romantyzmu:
Sonata "Nocny wiatr",
Sonata minacciosa
Trzy utworki
Skazki op. 8

Ale dzisiaj opusowa koleżanka Minacciosy, która wreszcie doczekała się przyzwoitej wersji na YT. (Swoją drogą nie wiem, dlaczego przez 2 lata od publikacji nigdy nie wyświetliła mi się w wynikach wyszukiwania). Piszę przyzwoitej, a nie bardzo dobrej, bo o ile wykonawcy nie można nic zarzucić (zresztą to Berezovsky, więc wiadomo było, że będzie dobrze ;)), o tyle dźwięk jest raczej średni.

Sonata romantica składa się z czterech części granych bez przerwy: Romanza, Scherzo, Meditazione i Finale. Wbrew tytułowi nie spodziewajcie się sentymentalizmu, wręcz przeciwnie. :)

#muzykapowazna #muzykaklasyczna #alkanpoleca
alkan - Nikołaj Mendtner - Sonata romantica

Medtner to świetny kompozytor, choć ni...
  • Odpowiedz