Wpis z mikrobloga

Zadanie z matematyki :

Pewnego dnia Maciej włączył wszystkim bordowym użytkownikom Wykopu możliwość trwałego banowania innych użytkowników niezależnie od ich poziomu w rankingu. Jedynym ograniczeniem jest fakt iż istnieje możliwość rozdawania jedynie 100 banów dziennie.

Pytanie : ile czasu minie od uruchomienia tej funkcjonalności, do całkowitego zbanowania wszystkich uzytkowników Wykopu (zakładając, że ostatni na placu boju banuje sam siebie).

#zagadki #logika
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JesterRaiin: Toż napisał Pan na wstępie że zadanie jest z matematyki a nie z filozofii czy innej numerologi więc i dowodu chciałem matematycznego :] .

A i mam też przesłankę: przestaną zakładać, bo się plotka rozejdzie że tu wszystkich banują.
  • Odpowiedz
@irecky:

Toż napisał Pan na wstępie że zadanie jest z matematyki a nie z filozofii czy innej numerologi więc i dowodu chciałem matematycznego :]

"Logika (gr. λόγος, logos – rozum, słowo) – wedle klasycznej definicji – nauka o sposobach jasnego i ścisłego formułowania myśli, o regułach poprawnego rozumowania i uzasadniania twierdzeń. Jako taka wraz z retoryką logika stanowiła część filozofii

Jedynka, siadaj ! ;p
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: Proszę nie być ignorantem Panie psorze, to że logika stanowi część filozofii , nie znaczy że każdy dowód filozoficzny jest dowodem logicznym!

Nie zgadazam się z jedynką i wychodzę z klasy :]
  • Odpowiedz
@irecky: Tak się składa, że to ja tu jestem wykładowcą a pan studentem i ja ustalam tu zasady, w związku z czym index proszę, widzimy się na komisie. Hahaahahaha ! Hahahahahaa ! Ha ! Hahahahahaaa ! Ha-HA ! HA-Ha ! Ha ! Hahahahaa ! Haaaaaaaaa ! Hahahahahaha ! Ha ! Hahahahaaha ! Ha ! Ha-ha ! Hahahahahahaaha !

:]
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: Panie psorze, zupełnie Pan oszalał, my nie jesteśmy na studiach tylko w podstawówce! Wiem że ciężko jest uwierzyć w swój własny obłęd, ale proszę mieć na uwadze że:

1. na studiach nie ma jedynek, a ją mi Pan postawił.

2. Zadał Pan zadanie matematyczne z rozwiązaniem
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: echh.. Panie psorze, i jeszcze groźby karalne ... pogrąża się Pan.

Proszę nie chować urazy, gdyż ja jej nie mam.Działam dla Pana dobra i z pewnością będe Pana odwiedzał na oddziale zamkniętym. :]
  • Odpowiedz
@irecky: Jeśli zadzwoni pan teraz do domu, usłyszy pan głos.

Nie, to nie będzie nikt z pańskiej rodziny. Będzie to mój człowiek, który celuje z obrzydliwie wielkiego gnata do pańskiej rodziny, leżącej na ziemi, powiązanych w tzw "kiełbasy". Ode mnie zależy czy czlowiek ten wyjdzie z pańskiego domu z pustym magazynkiem, czy pełnym.

Your call

:]
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: Nawet jesli to prawda, to się nie boje. I tak nie wybije Pan całej mojej rodziny. A wie Pan dlaczego ? ....

Bo cały czas będą pojawiać się nowi członkowie. To zupełnie tak jak w Pańskim zadaniu z "matematyki". :)) . Chybaż nie podwazy Pan tego logicznego argumentu ? :)
  • Odpowiedz