Wpis z mikrobloga

Ech, nie ma to jak sprawdzanie w nowym routerze logów... w starym nawet takiej funkcji nie miałem. jJkiś k---s wbił się mi do sieci WiFi... ale mam mało sąsiadów którzy coś takiego umieją zrobić, a w sumie bym powiedział - że nie mam takich sąsiadów... mieszkam na prawie odludziu... a tu zaskoczenie...
No dobra, to czekamy aż się znowu pojawi aby przynajmniej zobaczyć ciut więcej niż MAC (który może być fałszywy, ale wygląda ok).
Ogólnie chyba muszę trochę monitorować... ech, znowu skrypty trzeba napisać... :(

Nie, na chwilę obecną nie zmienię hasła - chcę wiedzieć kto to. A w ten sposób tylko spłoszę.
Tak, na 100% miałem intruza, bo próbował się dostać za pomocą FTP do routera... z sieci wewnętrznej.
Ostatnia jego wizyta 4 dni temu... ciekawe ile będzie trzeba poczekać.

#security #wlamaniedowladka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Naz__: WPA/WPA2 - względnie silne hasło. Nie jest to słownik, małe duże listery cyfry...

@Felonious_Gru: tak sobie myślę, że to nie musiało być włamanie, ale to hasło z SSID już jest... 4-5 lat. Mogłem kiedyś udostępnić któremuś sąsiadowi a on ma np jakiegoś wirusa... co i tak dobrze by było się dowiedzieć który to i zmienić hasło :)
  • Odpowiedz