Wpis z mikrobloga

#chemia #studbazaproblems
Mam problem z widmami ekscytacyjnymi (i ich powiązaniami z emisyjnymi). Problem polega na tym, że nie rozumiem co to jest, po co i co się w nich dzieje :( Niestety posiadane przeze mnie materiały i książki nie pomagają, to samo z internetem. Może jakiś Mirek lub Mirabelka poleci dobrą książkę? (Kęcki i Sadlej ze spektroskopii już sprawdzone).
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@devs: W zasadzie to wszystkiego :D Jedyna moja styczność z tymi ekscytacyjnymi to dosłownie dwa zdania do materiałów na laboratoria. Nawet nie wspomnieli w nich o tych przesunięciach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@nadasanymuchomorek
ELI5:
Fotony napotykajac materię zawsze w jakiś sposób z nią oddzialuja, ze względu na pola elektromagnetyczne wytwarzane przez elektrony. Mogą albo zmienić swój tor ruchu (załamanie, odbicie), albo jeśli mają odpowiednią energię i napotykają właściwe cząsteczki (atomy), mogą spowodowac ich wzbudzenie (ekscytacje), czyli po prostu przejscie elektronu z niższego na wyższy stan energetyczny. Zdolnosc atomu do 'bycia wzbudzonym' zależy od jego pasma absorpcji, tzn. od zakresu (widma) fal elektromagnetycznych, które
  • Odpowiedz
  • 0
@devs Dzięki za pomoc ;) Okazuje się że miałam te przesunięcia opisane, ale nie nazwane oczywiście. I ja to wszystko juz rozumiem, prócz samego widma ekscytacyjnego - to akurat u mnie istotne bo mierzylam wszystkie trzy: absorpcji, emisji i ekscytacji. Ale przez noc chyba udało mi się pojąć jak działa to ostatnie :) Zostało tylko jedno pytanie: jak zmiana długości fali ekscytacji wpływa na położenie pasma emisji? Wydaje mi sie ze
  • Odpowiedz
  • 0
@nadasanymuchomorek dobrze myślisz :) im bliżej promieniowanie, którym wzbudzadz fotony będzie się widmowo pokrywac z pasmem absorpcji, tym bardziej intensywna będzie emisja, ale pasmo emisyjne powinno być takie samo

Z tego oczywiście wyplywa prosty wniosek: maksymalną intensywność emisji można uzyskać tylko przy wykorzystaniu światła o widmie pokrywajacym się zupełnie z widmem absorpcyjnym materiału. Trochę jak z ustawianiem starego radia FM
  • Odpowiedz