Wpis z mikrobloga

#medycyna #zdrowie

Hej Mirki, czy jest tu student medycyny bądź lekarz?

Została zrobiona morfologia i nie wszystko wyszło dobrze ;_;
mianowicie:

a) Limfocyty
norma: 20-45
wynik: 50,4 (H)

b) Neutrofile
norma: 40-70
wynik: 37,72 (L)

c) PDW
norma: 9-14
wynik: 15,2 (H)

d) P-LCR
norma: 15-35
wynik: 38,7 (H)

Mam się już pakować na tamten świat (23 lata here) ( ͡° ʖ̯ ͡°)?
  • 11
@ZamkowyMajonez: nie znam się na tym, nie wiem, co jest pomijane, a co jest istotne, wskazuję jedynie, że coś jest poza normą. Dlatego pytam osób bardziej wtajemniczonych; które między innymi, mogą się wypowiedzieć, czy są to warte lęku odchylenia, czy wręcz przeciwnie.
@De_gustator: no ja też się nie znam, ale po konsultacjach z lekarzami już czegoś się nauczyłem :)
zazwyczaj przekroczenie granicy musi być bardzo znaczne i zawsze słyszałem, że wszystko jest ok. Jeżeli się martwisz to warto iść skonsultować tak dla spokoju :)
@Wjolka: Wybiorę się jutro do lekarza, mam nadzieję, że powie to samo :_: Badania były robione we wtorek, a cały weekend został spędzony na piciu - wyjazd studencki w góry, zazwyczaj nie piję - więc może to miało delikatny wpływ na te równie delikatnie przekroczone normy...
@De_gustator: Ale tu nie ma żadnego przekroczenia norm praktycznie. Masz przesunięcie w rozmazie bialych krwinek - jak 90% pacjentów o tej porze roku. Nie podajesz parametru WBC, ale nawet jeśli jest w gornej granicy normy to nic.
Co do parametrow płytek - podobna sprawa. Nie jest istotne, póki nie ma grubych patologii widocznych jako objawy kliniczne albo sporych odchyleń w oznaczeniu PLT.

A poza tym tak - po piciu czlowiek może