Wpis z mikrobloga

Mirki, mam taki problem ze starym komputerem (stacjonarnym). Otóż ostatnio stał pewien czas bez zasilania i nie chciał się włączać (startował i się zaraz wyłączał). Wymieniłem dziś baterię i komputer włącza się ale ekran jest czarny (i tak sobie chodzi). Jak ponownie wciśniemy przycisk to komputer jakby próbuje startować (jest taki specyficzny dźwięk, ale nie ten z głośniczka + stary ekran kineskopowy próbuje się załączyć jednak nic się na nim nie pojawia) i zaraz się wyłącza. Wyjąłem ram i po włączeniu komputer normalnie sobie chodzi (z czarnym ekranem). Dopiero po ponownym wciśnięciu przycisku włączania pojawia się dźwięk z głośniczka (brak pamięci RAM) ale zaraz potem komputer się wyłącza. Próbowałem resetować BIOS ale nic to nie daje. Jak myślicie co jest nie tak, i jak to naprawić?

#komputery #elektronika #pytanie #pomocy
  • 9
@Atariauke: haha, nie wyjąłem tylko wymieniłem XD
@jan-lewandowski-9809: @Atariauke: bateria sprawdzałem nawet na dwóch różnych bateriach, na obu wcześniej mierzyłem napięcia, więc myślę, że to coś innego jest problemem. Mierzyłem też napięcia na zasilaczu (na złączu dysku twardego i stacji dysków) i też wygląda w porządku. Po podłączeniu kabla zasilania komputer startuje sam (bez przycisku!) ale nie wczytuje się BIOS ani nie słychać dźwięku stacji dysków (ten charakterystyczny dźwięk