Wpis z mikrobloga

@Winters_III: najlepsza jest ze świeżych pomidorów - na patelni rozgrzewasz masło klarowane + cebula, pomidory i dowolne przyprawy, redukujesz, podlewasz bulionem, jeśli musi być koniecznie zabielana to + śmietana czy serek kremowy, a jak nie na świeżych [bo o tej porze roku to tak średnio bym powiedziała] to pomidory z puszki + passata. Ja do pomidorowej jeszcze wrzucam resztki kurczaka z rosołu, ale może być ryż albo makaron, jak preferujesz +
@Winters_III:
Dwa litry rosołu
Pöł szklanki ryżu
Pół litra przecieru pomidorowego
Łyżka suszonej bazylii
Pęczek pietruszki
200 ml śmietany kremówki

Rosół gotujemy, dodajemy opłukany ryż i suszoną bazylię. Po ok. 10 minutach dodajemy przecier i gotujemy aż ryż będzie miękki. Dolewamy śmietanę. Posiekaną pietruszkę dodajemy na koniec. Można doprawić maggi. Leniwi mogą użyć kostki rosołowej. Zupa jest słodko- kwaśna. Raczej łagodna. Taką lubię najbardziej