Wpis z mikrobloga

Znalazłem w swoich czeluściach komentarzy taki komentarz

Jezus urodził się prawdopodobnie w 6 roku p. n. e. i zaczął nauczać gdzieś koło trzydziestki. Bóg (Jahwe) zaczął tworzyć swoją religię znacznie wcześniej. Była więc gotowa jakieś 1980 lat temu. Jeśli jesteś chrześcijaninem, idź za Chrystusem, nie za jakimkolwiek zinstytucjonalizowanym kościołem. Doktryny katolickie są niezgodne z Biblią. Samo istnienie doktryn religijnych nadawanych przez ludzi jest niezgodne z Biblią.

Autora podam później, może sam się do tej pory ujawni.
W każdym razie daje do myślenia ;)

#religia #bog #wiara
  • 10
  • Odpowiedz
@Filem00n: gdyby nie hierarchiczny, apostolski Kościół, dzisiaj nikt by nie wierzył w Chrystusa, albo ta wiara była by zredukowana do gnostycyzmu, który Boga traktuje przedmiotowo.

W ewangelii Pan Jezus wyróżnia Piotra kilkukrotnie, po to żeby opiekował się Jego Kościołem. Kościół nigdy nie miał takiego charakteru jakby to chcieli protestanci.
  • Odpowiedz
@neilran: ciężko się z Tobą nie zgodzić ziółku, ale patrząc z perspektywy słabości ludzkich, czy ludzi władających w Watykanie i ogólnie w kościele(niekoniecznie tylko Papież) to często dochodzę do wniosku, że to nie kościół jest kluczem do spełnienia w wierze, ale sam Bóg., oczywiście tutaj mam na myśli kościół jako wszelkie doktryny, zasady, nawet niektórych duchownych którzy "rządzą" nim(po raz kolejny nie mówię tutaj o Papieżu).
Bo gdzie można by szukać
  • Odpowiedz
@Filem00n: brakuje nam biskupów i księży całkowicie oddanych Bogu, takich którzy oprócz moralności potrafią nieść ludziom radość, jaką jest życie w przyjaźni z Bogiem, pasterzy według serca i ducha, a nie tylko rozumu.
Często my także za bardzo skupiamy się na walce ze złem, a zapominamy o szczęściu jakim jest Bóg, który czeka cierpliwie aż na Niego spojrzymy.
  • Odpowiedz
@neilran: przecież sukcesja apostolska nie jest wspominania w PŚ ani nie jest tradycją pierwszych wieków chrześcijańskich, więc nie jest warunkiem koniecznym do "prawdziwości" wiary. A przytoczony cytat nijak się do niej odnosi
  • Odpowiedz
@luvencedus: Apostołowie zainicjowali wybory, modlili się o wskazanie dwunastego, przeprowadzili losowanie, a potem "dołączyli Macieja do jedenastu". Brzmi dosyć sprawnie i jasne jest kto przeprowadził wybory.

nie ma nawet nic o nałożeniu rąk

Nie w każdym miejscu w Dziejach jest też, że ktoś został ochrzczony w imię Jezusa, a tylko że ktoś po prostu został ochrzczony. Pomimo to, ze względu na inne fragmenty dotyczące chrztu w Piśmie możemy się domyślać, że
  • Odpowiedz
@Filem00n Tylko sekta, która uważa że Kościół Katolicki to nie jest wyznanie chrześcijańskie i że katolicy to nie chrześcijanie głosi takie brednie o "zinstytucjonalizowanym" Kościele. Normalni protestanci szanują instytucję Kościoła i dla nich wszyscy chrześcijanie "idą z Chrystusem". Współcześni "biblijni chrześcijanie" mają jednak z tym problem.
  • Odpowiedz