Wpis z mikrobloga

Boję się pytać na głównym tagu, więc spytam #naukaprogramowania
Wszyscy wiemy jak starym językiem jest COBOL. Tak się jednak złożyło, że mogę mieć sposobność wkręcić się w tę technologię. Z tego co zrobiłem research to ludzie, którzy się na tym znają mają bardzo dobrze (ogólnie jako pracownicy, których brakuje). Proszę bez wielkich tez, że powinno się robić to co się lubi. i sam powinienem zadecydować, czy mnie to kręci. Lubię rozwiązywać problemy i robić rzeczy dobrze. Na pewno tematy front endu i warstwy artystycznej, a tak to jestem z grubsza otwarty na to gdzie mnie poniesie i nie chcę się zacinać na jakimś konkretnym języki, bo jest mi to z grubsza wszystko jedno. Sądzę, że mógłbym się tam odnaleźć. Pytanie tylko czy faktycznie jest tam taki niedobór kadr? Jak ogarnie się to dobrze to jest ok, czy raczej nie warto? Jest to naprawdę aż tak przestarzałe, odtwórcze i ciężkie, że jedyne co to uciekać, byle dalej, czy może warto się skusić na taką ścieżkę kariery i czuwać nad tymi wszystkimi prehistorycznymi systemami?
  • 4
Pytanie tylko czy faktycznie jest tam taki niedobór kadr?

@blask_jutrzenki: ilość otwarć nie jest zatrważająca, ale niemal zawsze jakieś są

Jak ogarnie się to dobrze to jest ok, czy raczej nie warto?

@blask_jutrzenki: Jak o kasę pytasz, to warto

Jest to naprawdę aż tak przestarzałe, odtwórcze i ciężkie

@blask_jutrzenki: dużo bardziej

Rekrutacja jest zwykle raczej prosta.

Patrz jakie wymagania są na junior mainframemowca w łodzi:

Umiejętności wymagane:

Znajomość podstaw
@meohaw: Ech no, nie brzmi zachęcająco. Nie powiem, żeby hajs nie był dla mnie ważny, ale nie mam zamiaru się w robocie męczyć, zwłaszcza, że jakby nie patrzeć idę w kierunku robienia tego co lubię i i tak jest szansa, że będę z tego nieźle żył.
@Godziu73: ( )
@Pit32: ( )( )