Odnosząc się do mojego wpisu z wczoraj postanowiłem nie kupować RX480, który dostaje baty w 6/10 gier tylko dorzucić trochę i kupić GTX1070, ale utknąłem pomiędzy tym Asusem, a tym Palitem. Już chciałem brać Asusa ze względu na lepsze OC, ale znalazłem na YT jak to cholerstwo hałasuje. Może mógłby się wypowiedzieć ktoś kto posiada tę kartę? Może @PurePC_pl coś podpowie? Asus pewnie nie bierze pamięci od Microna, ale Palit?
@protny0: Ja mam Gigabyte gtx 1070. Nie narzekam. ;) Też mówili że hałasuje ale w ogóle tego nie słyszałem. Dziewczyna za to ma 980ti z gygabyta i jak uruchomi za duzo to czasami rzeczywiscie slychać, jakieś cewki czy cuś takiego. Ale ogólnie jakbym mial jeszcze raz taki wybor, to i tak bym wzial to samo.
@protny0: Jak RX ma być lepszy jak kosztuje 1100 zł, a GTX jakieś 1800 zł xD Ogólnie na morele jest zotac w promocji albo poszukaj gdzieś tanio palit jetstream.
@Ukochany: Jak składałem znajomemu komputer to wziąłem mu właśnie wersję 1070 Gigabyte'a, ale jest też obecnie droższa, to i te nieszczęsne pamięci Microna. @Tak_masz_racje: To był skrót myślowy, chodziło mi o oczywiście bezpośredniego konkurenta RX480 czyli 1060 6Gb :)
@protny0: kiedys widzialam jak jest zrobiona 980 ti asusa smiech na sali jak znaje to dam screena. Co do palita kolega ma nie narzeka ale cewki cewki i jeszcze raz CEWKII ( i sie grzeje ) serio wez ta 100 doloz bo bez sensu wydawac 2k i nie dolozyc tej 100 zeby miec cos dobrego
@Tak_masz_racje: Nie tak wcale minimalnie, minimalnie to on wygrywa w DX12, a w resztę to cóż... Na plus, że za parę lat na pewno nie straci na wydajności tak jak produkt Nvidii.
@Tak_masz_racje: Ok, masz rację, wziąłem trochę stare testy. Ale w nowych grach jest mniej więcej po równo czyli w For Honor trochę lepszy 480, Watch Dogs 2 1060, Dishonored 2 tutaj to się coś złego porobiło z 480 (ogólnie z AMD), Call of Duty: Infinite Warfare radek lepszy. Dzięki za link do karty
@protny0: Osobiście z tych dwóch brałbym Palita, ale jak jeden z mirków wyżej zauważył aktualnie dwie karty od Zotaca są na promocji w morelach i to na nie bym zwrócił swoje oczy bo te konkretne modele maja bardziej rozbudowane układy chłodzenia. Co do pamięci - większość producentów bierze jak leci, zależnie, na które otrzymają aktualnie lepsze ceny.
@Jurigag: Ale OP zasadniczo zrezygnował z RX 480 na rzecz GTX
@PurePC_pl: Jedna z kart Zotaca ma 3 wentylatory i brak backplate, nie byłoby to dużym problemem? Przez to zostałem przed tym Zotac'iem, a Palitem JetStream podlinkowanym przez @Tak_masz_racje. Przy okazji może polecacie jakąś obudowę 200-300zł? TOP2 najwyżej ocenianych na morelach jest interesująca...
@protny0: Szczerze mówiąc backplate pełni przeważnie rolę głównie wizualną, nawet w modelach z termopadami różnica oscyluje na poziomie 1-2 (w porywach 3) stopni, względem gołej wersji.
Co do budy - Phanteksy są OK, acz ten konkretny posiada okno z pleksiglasu, który jest... no coż, słaby i szybko oraz łatwo się rysuje. ( ͡°ʖ̯͡°) Lepiej dorzucić do In Win 303, bo to chyba nadal najtańsza
@PurePC_pl: Dla mnie głównym wyznacznikiem obudowy jest najpierw chłodzenie (odpowiednia cyrkulacja powietrza w środku), potem cisza, potem wygląd. Przezroczystego okienka być nie musi. Tamta w sumie skusiła mnie głównie wyglądem i mocowaniem kabli, hipokryta ( ͡°ʖ̯͡°), po prostu nie lubię wybierać obudowy... Poleciłbyś coś? Z góry wielkie dzięki :)
#hardware #komputery
Ogólnie na morele jest zotac w promocji albo poszukaj gdzieś tanio palit jetstream.
@Tak_masz_racje: To był skrót myślowy, chodziło mi o oczywiście bezpośredniego konkurenta RX480 czyli 1060 6Gb :)
http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=72809
Dzięki za link do karty
@Tak_masz_racje: Nie przesadzaj, RX480 spokojnie za tysiaczek można dorwać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jurigag: Ale OP zasadniczo zrezygnował z RX 480 na rzecz GTX
@Jurigag: Nie, napisał, że w starych testach miecie. Teraz napisał, cytuje:
Przy okazji może polecacie jakąś obudowę 200-300zł? TOP2 najwyżej ocenianych na morelach jest interesująca...
Co do budy - Phanteksy są OK, acz ten konkretny posiada okno z pleksiglasu, który jest... no coż, słaby i szybko oraz łatwo się rysuje. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Lepiej dorzucić do In Win 303, bo to chyba nadal najtańsza
Poleciłbyś coś? Z góry wielkie dzięki :)
https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-pax-m70-pure-black-v2-spc135-772816/
Bez rozkręcania wentylatorów na maksymalne obroty ma dobrą kulturę pracy ze względu na maty wyciszające, ew. coś od be quiet! ale to już inna liga, a więc i półka cenowa niestety. Np:
https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-silent-base-600-bg007-779998/