Wpis z mikrobloga

Wiem, że to portal ze śmiesznymi obrazkami, ale może ktoś spod tagu #geodezja mi coś podpowie. Otóż mam dość dużą działkę (ponad 6 ha) i zastanawiam się czy przed sprzedażą podzielić tą nieruchomość, jeśli tak to na jakie działki? Czy też nie dzielić i wystawić w całości?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopyrta: nie ma planu, działka to w większości las, jest też rolna i nieużytki. Na tej samej działce stoi dom 120 m2 i dwustanowiskowy garaż (więc jest też budowlana), a także kort tenisowy.
  • Odpowiedz
@hellb0y: 1) Działka nie jest idealnie płaska. Nie mogę dokładnie oszacować spadków, ale jeśli są zbyt duże, a dodatkowo masz las, to po zabudowie może tam stać woda. Mam rację?
EDIT: z spojrzałem szerzej na mapę i szansa na stojącą wodę jest mała. Tym bardziej stawy po sąsiedzku ratują sytuację.
2) Teren jest zalesiony. Trzeba sprawdzić w wypisie z ewidencji gruntów, czy jest wpisany tam las. Jeśli tak, to na sprzedaż potrzebujesz zgody
  • Odpowiedz
1) Działka nie jest idealnie płaska. Nie mogę dokładnie oszacować spadków, ale jeśli są zbyt duże, a dodatkowo masz las, to po zabudowie może tam stać woda. Mam rację?

Masz rację, woda nigdy się tam nie zbierała.

EDIT: z spojrzałem szerzej na mapę i szansa na stojącą wodę jest mała. Tym bardziej stawy po sąsiedzku ratują sytuację.

2) Teren jest zalesiony. Trzeba sprawdzić w wypisie z ewidencji gruntów, czy jest wpisany tam las. Jeśli tak,
  • Odpowiedz
@hellb0y: Zacznę od końca. Cena za podział to średnio 2000 zł za pierwszą działkę oraz 500 za każdą kolejną. W przypadku większych tematów do negocjacji. Nie zawsze warto od razu dzielić. Ja najczęściej najpierw ogłaszam fragment, potem podpisuję umowę z zadatkiem, za zadatek robię podziały, sprzedaję.

Nie każdy geodeta będzie wiedział jak skutecznie doprowadzić do podziału tej działki na fragmenty mniejsze niż 3000m2. Ustawa mówi, że działek rolnych nie można dzielić
  • Odpowiedz
@hellb0y: Przy tej klasie gruntu nie będziesz miał problemu z uzyskaniem decyzji o warunkach zabudowy. Problem zaczyna się od klasy IIIb w górę. Także spokojnie możesz składać wniosek o wydanie tejże decyzji. Na jej podstawie możesz podzielić na takie działki jakie wymyśliłeś sobie przy składaniu wniosku o decyzję WZ. Następnie, ale to już w Starostwie możesz zmienić przeznaczenie gruntu. Wiążą się z tym opłaty, ale od tych klas są stosunkowo
  • Odpowiedz
@hellb0y: W okolicy, w której pracuję spotykam się raczej z problemem występowania klas gruntu I - II, natomiast rzadko z gruntami leśnymi. Doczytam i coś skrobnę późniejszym wieczorem.
  • Odpowiedz