Wpis z mikrobloga

Mireczki,

Koło wakacji będę chciał porozsyłać CV na juniora javy. Na ten moment mój GitHub to śmietnik prostych programików z codewars i projektów akademickich. Pytanie jaki projekt tak na miesiąc roboty zrobić żeby ktoś się odezwał? Czy to muszą być fajerwerki czy wyślę "Hello World" i 10k na start?

#pracait #it #kariera #programowanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak na juniora to i tak miło, że cokolwiek masz w GH. Co do 10k to podzieliłbym to tak przez dwa razy minimum jak nie bardziej :)
  • Odpowiedz
Oczywiście że to 10k to żart, jak ktoś da koło 3k na umowie zlecenie to będę się kopał ze szczęścia. Myślałem o czymś w Springu ale trochę pisanie dla samego pisania to... Średnio się chcę.
  • Odpowiedz
@markkk92: jak nie masz konkretnego pomysłu na przydatny projekt to zrób prostego CRUDA, zrób połączenie z bazą danych, użyj jakiegoś kontenera ( JEE/Spring ) i tyle wystarczy, jak to będziesz mial na GH to jest dobry punkt wyjściowy. Proste wyświetlanie tabeli z bazy i jej pełna edycja:) Graficznie nie ma znaczenia, możesz użyć jsp, możesz jakiegoś innego frameworku widokowego. A jak chcesz jako junior błysnąć to wystaw sobie Springiem REST
  • Odpowiedz
  • 0
A pytanie jeszcze. Czytałem sobie jakieś artykuły typu "100 pytań na programiste javy". I niektóre pytania są dość trudne w porównaniu do przykładowych zadań typu FizzBuzz. Faktycznie rozmowa to taka odpytywanka pytań teoretycznych?
  • Odpowiedz
@markkk92: musisz znać dobrze postawy: kolekcje/złożoność wyszukiwania wstawiania,hierarchia wyjątków, dziedziczenie, polimorfizm, interfejsy, kontrola dostępu, klasy wewnętrzne, współbieżoność (latche, cyclicbarrier), jdbc. Jak już to wszystko będziesz dobrze znał to możesz się brać za jakieś JPA, DI i EJB
  • Odpowiedz
O i jeszcze jedno. Wpadła mi ostatnio w rękę książka napisana przez rekruterke googla, która opisuje jak to rekrutują w Googlach, Facebookach i innych Yahoo. To widzę że w Polsce trzeba mieć jakie takie pojęcie o języku żeby aplikować na developera, podczas gdzie tam nacisk kładziony jest na algorytmy i struktury danych i bez przerobienia Cormena raczej nie podchodź. Jak jest rzeczywiście? Kładziony na rozmowie jest nacisk na konkretną technologię czy raczej
  • Odpowiedz
@markkk92: Horstmann jest ok, mozesz na poczatku olać rozdziały związane z refleksją, serializacją, apletami i swingiem. Implementacje kolekcji nie są opisane szczegółowo, więc musisz zrobić sam rekonesans dlaczego np LinkedLista jest lepsza od ArrayListy gdy często usuwasz elementy.
  • Odpowiedz