Aktywne Wpisy
Shatter +1120
Czy komentator, dziennikarz, redaktor Mateusz Borek za każdym razem musi stosować, wykorzystywać, używać przy swoich wypowiedziach kilku synonimów, wyrazów bliskoznacznych, słów o podobnym znaczeniu w celu opisania, uplastycznienia, przedstawienia słownie sytuacji na boisku, placu gry, zielonej połaci marzeń polskich kibiców?
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
Xefirex +4
Wracasz z prysznica do pokoju a tam na twoim łóżku siedzą trzy płodne julki, co robisz?
#przegryw
#przegryw
a) plik nie istnieje
b) plik istnieje ale jest pusty
jest poprawne w ten sposób:
(tutaj ustalam savePath)
StringBuilder sb = new StringBuilder();
File file = new File(savePath);
if (!file.exists() || file.length()==0) {
sb.append("piękny nagłówek csv");
}
(tutaj mam writera z opcją append w konstruktorze, więc jeśli jest plik i jest w nim coś zapisane to po prostu dodaję bez nagłówka)
Na stacku wyczytałem opcję BufferedReaderem ale ktoś dodał że może nie działać dla różnego kodowania plików.
#naukaprogramowania #java
1. tworzę StringBuilder
2. jeśli plik nie istnieje bądź jest pusty dodaję do SB nagłówek
3. dodaję normalnie pętlą dane do SB
4. jeśli plik nie istniał lub był pusty, tworzony jest nowy i wpisuję do niego SB (z nagłówkiem), jeśli istniał niepusty(czyli prawdopodobnie jest tam nagłówek i ew. jakieś dane) to po prostu dodaję dane bez nagłówka na koniec pliku.
Więc jeśli plik istnieje i jest
if (!file.exists() || file.length()==0)
czyli sprawdzanie czy plik istnieje oraz jest pusty, program działa itp, chciałem tylko się upewnić że w jakimś dziwnym przypadku nie dostanę niespodziewanego błędu, albo czy jest jakaś inna "popularna" metoda na zrobienie tego
if (file.createNewFile() || file.length() == 0) {
sb.append("piękny nagłówek csv");
}
metoda
File.createNewFile()
próbuje utworzyć plik. Jak się uda to zwracatrue
. Jeśli się nie uda to znaczy, że plik istnieje i sprawdzamy czy jest pusty. Jak tak to zapisujemy nagłówek.