Aktywne Wpisy
aroaro1993 +4
Od kilku lat mieszkam w Holandii i wciąż nie mogę pojąć jak to jest, że opieka zdrowotna w tym kraju jest tak wysoko oceniana w większości rankingów, a jak idziesz do lekarza rodzinnego to na wszystko jest przepisywany paracetamol ¯_(ツ)_/¯ mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Mam znajomych którzy się wynoszą z tego kraju po kilku latach mieszkania tutaj właśnie przez opiekę zdrowotną.
#holandia #zdrowie #lekarz
#holandia #zdrowie #lekarz
AgentGRU +56
Dorobiły się na naszych garbach a teraz cyk na wakajki, no widzicie
#przegryw
#przegryw
jakies 2 tygodnie temu zapakowalem swojego Pilsa 12BLG w butelki.
Wstawilem je do piwnicy gdzie lezaly ok 2 tyg w temperaturze 12-13 stopni.
Potem wpadlem na pomysl ze wykorzystam stara lodowke babci do ktorej dwie skrzynki mieszcza sie na akurat.
Wczoraj wrocilem z delegacji i przekonalem sie ze piweczko zamarzlo w butelkach.. cale szczescie zadnej nie zdążyło rozsadzić ale w kazdej byla juz solidna bryla lodu.
Jedna zostawilem poza lodowka na noc i zdegustowalem kilka lykow (zamkniecie patentowe). To co mnie martwi to praktyczny brak gazu (referementacja glukozą - ok 130g na 20L).
Lodowke na razie odlaczylem - sprobuje otworzyc wieczorem 2-3 butelki sprawdzajac czy jest gaz. Potem znow je zakapsluje i sprawdze po tygodniu.
Jesli nie bedzie nagazowania to chyba trzeba by do kazdej wsypac 2-3 g glukozy i ponownie zamknac ? Jak myslicie ?
Wiem ze ostatnio modne piwa wymrazane ale nie mialem zamiaru byc trendy..
#piwo #piwowarstwo
Prawdopodobnie przez zamrożenie piwa padły drożdże, ciężka sprawa bo nie wiadomo teraz ile zjadly cukrów a ile cukrów zostało...
Po zamrożeniu jakiekolwiek nasycenie które było odpada. W sensie jest w butelce dalej, ale nie w lodzie/płynie.
Musiałbyś jeszcze raz zadać drożdże i glukozę.