Wpis z mikrobloga

| #widnows | #hp | #windows7 | #pytanie | #komputery | #powazne |

tl;dr
Czy jest możliwość legalnie ściągnąć obraz windowsa skoro straciłem pliki instalacyjne z dysku?

Mam pytanie. Zbieram się do formata a tak trochę cannot into komputery.
Laptop to HP ProBook 4540s, obecnie mam system win7 Home Premium 64b. I taki kupiłem z drugiej ręki, jednak poprzedni właściciel chyba usunął partycje systemową. Jest jedna ukryta która ma ~100 MB.
Niestety obrazu ze strony microsoft nie ściągnę bo ukazuje się komunikat że system jest preinstalowany i żeby kontaktować się z producentem.
Pytanie brzmi czy gdybym ściągnął obraz ze strony basewin.pl i zainstalował tę samą wersję, miałbym aktualizacje i wszystko byłoby legalne?
Unik4t - | #widnows | #hp | #windows7 | #pytanie | #komputery | #powazne |

tl;dr
...

źródło: comment_sJGeG0aDIRx1ypMkjeXq8UO3a1DMtIDX.jpg

Pobierz
  • 20
@Unik4t: Ja zrobiłem tak jak robisz, bo nie chciało mi się zamawiać płyty od Lenovo (każą sobie płacić kilka $ za przesyłkę). Może jednak ze stron HP pobierzesz obraz za free? Zapewne trzeba będzie tylko podać jakiś numer seryjny kompa (u Della się to nazywa Service Tag).
@Unik4t: Jeżeli ściągniesz z basewin.pl wersje do której masz klucz i ten klucz wprowadzisz podczas instalacji wtedy wszystko będzie działać prawidłowo - jesteś właścicielem licencji, więc bez różnicy skąd będzie pochodził obraz instalacji - ewentualnie potem w razie problemów (komunikat, ze wersja jest nielegalna) wystarczy zadzwonić do oddziału technicznego Microsoft, podać klucz i rozwiążą problem zdalnie