Wpis z mikrobloga

Czy Martin Schulz ( SPD )jako kanclerz Niemiec zdemoluje finansowo niemiecką Bundeslige?!
Praktycznie co tydzień Martin Schulz przedstawia nowe pomysly na polepszenie zycia w Niemczech. Ostatnio mial pomysl na przedluzenie wyplaty zasiłków dla bezrobotnych osób powyzej 50 roku zycia.Teraz zaproponowal aby ograniczyc pensje menadżerów w PRYWATNYCH firmach do 500 000 euro na rok. Oczywiście firmy będą mogly potem wyplacac większe pensje ale będą musialy zaplacic kolosalny podatek za to.
Eksperci od prawa podatkowego i prawnicy przypomnieli ze jezeli taki przepis wejdzie w zycie uderzy on tez w pilkarzy Bundesligi i kluby.Jedna z gazet wyliczyla ze jezeli klub placi rocznie na pensje piłkarzy 150 milionów euro bedzie musiał po wprowadzeniu nowego prawa zaplacic dodatkowo 50 milionów euro podatku
Co dla klubu jak Bayern Munachium moze byc sporym wydatkiem. Wprawdzie w zeszlym roku zarobili 33 miliony euro, ale wydatek 50 milionów euro jest sporym wydatkiem nawet dla nich.
We wrześniu sa wybory w Niemczech aktualnie prowafzi SPD Schulza, jezeli poparcie sie utrzyma to zostanie on kanclerzem.

Moze Schulz wziął przyklad z PiS , nowe podatki i rozdawnictwo = 40% poparcia w sondażach? !

#ciekawostkizniemiec moj autorski tag o Niemczech ,sub mile widziany . dzięki!

#pilkanozna #bundesliga #bekazlewactwa #neuropa #4konserwy #pieniadze #podatki
#gospodarka
  • 32
@spokojnie_to_ja: Człowiek bez matury może zostać przywódcą najpotężniejszego państwa w Europie... Czy Niemcom naprawdę to nie przeszkadza? Jego pomysły, albo populistyczne obiecanki na politykę wewnętrzną mniej mnie martwię niż polityka zagraniczna, unijna i zwłaszcza wobec Polski.
@O5KAR: Matury nie ma, ale ma bardzo duże doświadczenie na ważnych stanowiskach politycznych (fakt, że najważniejsze były w UE, a nie w Niemczech).

Jedna z gazet wyliczyla ze jezeli klub placi rocznie na pensje piłkarzy 150 milionów euro bedzie musiał po wprowadzeniu nowego prawa zaplacic dodatkowo 50 milionów euro podatku

@spokojnie_to_ja: Nie wzięła pod uwagę prawdopodobnego spadku wynagrodzeń po wprowadzeniu tego podatku.
BTW, masz źródła co do tego?