Wpis z mikrobloga

bądź mną

jedź sobie spokojnie nie przeczuwając kłopotów na #rower drogą z prędkością dopuszczalną 70km/h

przy drodze chodnik

#strazmiejska usiłuje dokonać na tobie obywatelskiego ujęcia

zatrzymują się na środku tej drogi więc ty też

PROSZĘ ZJECHAĆ NA CHODNIK

ale przecież ja mogę jechać po ulicy

NIEPRAWDA

a jaki przepis mi tego zakazuje

NO NIE MOŻNA PO DRODZE SZYBKIEGO RUCHU

a gdzie był znak że to jest droga szybkiego ruchu

A MY MOŻEMY SKIEROWAĆ WNIOSEK DO SĄDU I SĄD PANI WYTŁUMACZY

a proszę bardzo, #!$%@?

I JESZCZE PRZEZ TUNEL, NIE MOŻNA PRZEZ TUNEL

coś tam jeszcze o ścieżce rowerowej #!$%@?ą

mówisz że takiego słowa jak ścieżka to nawet nie ma w kodeksie ruchu drogowego, a jeśli chodzi o drogę dla rowerów to tak, oczywiście, miałabyś obowiązek nią jechać

A JAKI PRZEPIS POZWALA PANI W SŁUCHAWKACH JECHAĆ

nie ma przepisu który to zakazuje, a co nie jest zabronione przez prawo, jest dozwolone

A ŚWIATEŁKO POWINNO BYĆ

a nie ma?

PROSZĘ SOBIE DOCZYTAĆ JESZCZE

no ale podajcie mi jaki przepis konkretnie bo ja uważam że takiego nie ma

NIE PODAMY

MY TYLKO TAK Z TROSKI O PANIOM XD

a to ja dziękuję bardzo za troskę ale nie zamierzam zjeżdżać

DOBRZE TYM RAZEM PANI PODARUJEMY A NASTĘPNYM RAZEM PROSZĘ SIĘ ZASTANOWIĆ

a ja nie uważam że mi darujecie tylko że nic mi nie możecie zrobić

DOBRZE, KOŃCZYMY BO UTRUDNIAMY RUCH XD

ta sm to jednak mendy są xD
  • 54
właśnie fajne jest to że w sumie niejasne czy ddpir (;>) masz obowiązek jechać

@noelo_cohelo: jest bardzo jasne i jeżeli jest po twojej prawej stronie (bo znaki po lewej to, w większości przypadków, mało cię obchodzą) to masz obowiązek z niej skorzystać (patrz rozporządzenie z 19.06.2016)

wcześniej rowerzysta mógł olewać ddpir
@Fearaneruial: rozporządzenie jest z 31.07.2002 i szczerze powiedziawszy nie bardzo budzi ta stronka moje zaufanie. to znaczy faktycznie, ładnie to jest wyjaśnione, ale jak szukasz samego tego rozporządzenia to tych pogrubionych fragmentów zwyczajnie nie ma (sprawdzam zwykle takie rzeczy tu: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20021701393). tam jest tekst ujednolicony, przejrzałam nawet wszystkie akty zmieniające i nic takiego tam nie ma... więc w sumie w tej chwili to wygląda jakby autorzy to z palca wyssali.
@noelo_cohelo: Pytanie zasadnicze czy SM ma uprawnienia do kierowania ruchem. Chyba nie, ale w przypadku Policji sytuacja by była już inna bo polecenia osoby kierującej ruchem są najwyżej w hierarchii przepisów. I według mnie jeśli policjant wydaje polecenie wjechania na chodnik to nie ma wyjścia, trzeba wjechać ( ͡° ͜ʖ ͡°) A zasadność polecenia to już jego zmartwienie.
@Publius: ja na początku ich tak zrozumiałam właśnie że mam zjechać i na chodniku pogadamy (ogólnie w pierwszej chwili nawet nie ogarnęłam jakie to służby) ale potem zjarzyłam że każą mi nim jechać po prostu. no może i masz jakąś rację, jednak mogłabym zawsze zjechać i stanąć na chodniku, czekając aż sobie pojadą :>
@noelo_cohelo: Szczerze to nie wiem, trzeba by zajrzeć do rozporządzenia. Na pewno poza Policją kierować ruchem może PSP, pracownik kolei na przejazdach, żandarmeria, biuro ochrony rządu i nadzór ruchu KM.
@noelo_cohelo: Ja też preferuję jazdę bez słuchawek. Czasem można usłyszeć, że ktoś ma inne zamiary niż powinien, samemu też można popełnić błąd, źle sprawdzić czy czysto za nami przy skręcaniu itp. Prosta sytuacja - przejeżdżasz, koleś powinien ci ustąpić, ale nie cię nie widzi - słyszysz, że zwiększa obroty tuż przed twoim przejazdem - od razu wiem, że trzeba hamować lub reagować. Zostałbym tak rozjechany już raz. Jak usłyszałem jak silnik
@noelo_cohelo kiedys poszedlem sobie pojezdzic i wyjezdzam z miasta a na jakiejs wsi policja z miejscowymi gada no ale popatrzyli i jade dalej wracam za jakis czas moze nawet z 2h pozniej inna droga przez las, droga taka piasek, po srodku trawa i znowu piasek, typowo w lesie patrze a za mna policja i mowia mi ze w polsce sie jezdzi prawa strona XDDDD

Czaicie ze w lesie mi kazali prawa jechac?