Wpis z mikrobloga

Gdzie polecacie jechać w góry latem?
Podobno Zakopane przereklamowane ale chcieliśmy zobaczyć Gubałówke Morskie Oko Giewont
Chyba że może jechać do Karpacza ? Dawno nie byłem w górach i chciałbym gdzieś jechać
#gory #polskiegory #wakacje #pytanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopek: Jest jeszcze coś takiego jak Beskid Śląski i Żywiecki. Miejsc do chodzenia multum, można wybrać miejsce do spania w spokojniejszej okolicy. Góry Stołowe - niższe ale specyficzne, poza popularnymi szlakami mie ma w ogóle tłoku
  • Odpowiedz
@kopek Zakopane przereklamowane, ale to jest tylko miasto u podnóża Tatr. Piękna jest miejscowość Chochołów, leżąca niedaleko Zakopanego. A jeżeli chcesz zobaczyć Tatry po Słowackiej stronie, polecam Stary Smokowiec.

Z innych ciekawych gór niezapomnianych wrażeń dostarcza Słowacki Raj lub Mała Fatra.
  • Odpowiedz
@kopek. Giewont możesz sobie odpuścić, ale Morskie Oko albo Dolinę Pięciu Stawów polecam. Jak dbasz o siebie np grasz w piłę to polecam Świnicę, jak nie masz aż takiej kondycji polecam Kościelec 3razy lepszy widok niż Giewont.
  • Odpowiedz
@lubie_jablka: Widok z Giewontu jest inny niż z Koscielca, ale osobiście np dla mnie lepszy. Kościelec jest super górą do wchodzenia, ale widoko jest bardzo ograniczony - towarzystwo wyższych gór przesłania 1/2 horyzontu. Ale ja generalnie lubie Giewont, dwa razy juz byłem na szczycie sam, wiec mam też z niego inne odczucia niż większość.
  • Odpowiedz
@calkiemdobrylogin. Ja tylko raz byłem sam na Giewoncie. Jak pani powiedziała: Ale czarna chmura, zaraz na pewno będzie burza! W 5 minut zrobiło się pusto. A tak to jak byłem ostatnio nie było miejsca, żeby usiąść. Nie mam cierpliwości do stania w tych kolejkach powodowanych przez osoby które nie potrafią korzystać z łańcuchów. Tak na marginesie to Babia Góra szlak akademicki(chyba żółty) też jest fajna.
  • Odpowiedz
@szancik: Czy ja gdzieś napisałem, żeby nie jechać w Tatry? Napisałem, że Zakopane to ciota i c--j, nic specjalnego poza paroma zabytkami (w tym zabytkowym cmentarzem), kilkoma muzeami, np. Władysława Hasiora czy TPN. Do kosztów ponoszonych w związku z pobytem w tej miejscowości jej atrakcje są absolutnie nieadekwatne. Uważam po prostu, że jeżeli ktoś chce sobie wynająć pokój, to inne miejscowości nadają się do tego lepiej.

Wskazałem przecież Chochołów (cudowna
S.....x - @szancik: Czy ja gdzieś napisałem, żeby nie jechać w Tatry? Napisałem, że Z...

źródło: comment_TxYjdVwa0A9bH80jH814UugDsNWQ0Ory.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@szancik Łańcuchy znajdziesz na innych górach, a widok z Giewontu mnie nie urzekł, bo widać z tamtąd miejscowości, a ja wole miejsca, gdzie prawie nie widać obecności człowieka poza schroniskami które są zaprojektowane przez wybitną panią architekt. Wszystkie uwagi napisałem już wcześniej. Mam kolegę, który jeździ w Tatry co 2-3 miesiące i mu się nie nudzi. Nic nie narzucam, ale warto choć raz zobaczyć. Chociaż w zimie nie szedłem nigdy dalej
  • Odpowiedz
@szancik: Tatry są piękne, ale niestety ilość ludzi na szlakach skutecznie zakłóca odbierany obraz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już nie chodzi o same Zakopane, ale w sezonie przepychanie się na szlakach i ogólna januszowość niedzielnych turystyów odstrasza. Mam po prostu wrażenie, że wszyscy tam jadą, bo jest najwyżej i najtrudniej w PL...

bo widać z tamtąd miejscowości, a ja wole miejsca, gdzie prawie nie widać obecności
  • Odpowiedz
A jeżeli chcesz zobaczyć Tatry po Słowackiej stronie, polecam Stary Smokowiec.

Z innych ciekawych gór niezapomnianych wrażeń dostarcza Słowacki Raj lub Mała Fatra.

@kopek: jeśli chcesz połazić po górach i podziwiać widoki, a przy tym uniknąć mega tłumów na szlakach, to również polecam Tatry po stronie słowackiej. Obczaj sobie (oprócz Starego Smokowca, o którym wspomniał @Slonx) Szczyrbskie Pleso (stamtąd możesz wyruszyć np. na Rysy czy na Krywań
  • Odpowiedz