Wpis z mikrobloga

@Mega_Smieszek: Zależy ile tych kaw pijesz, miód jest świetny bo jest zdrowy ale to jednak cukier, 1-2 kawy to bym łyżeczką miodu słodził, może na zmianę ze słodzikiem. Pamiętaj by dodawać miód jak kawa ma poniżej 60 C.
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że możesz słodzić miodem, tylko trzeba odczekać parę minut, żeby nie dodawać do wrzątku


@Violett97: @Mega_Smieszek: nawet nie kilka minut, tylko kilkanaście najmniej, bo miód traci właściwości w temperaturze ponad (jak dobrze pamiętam) 40 stopni. Sorry, Mirku, nie ma opcji pośrednich - albo słodzenie, albo dieta.
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: a ksylitol i pochodne? Kawa nie może być gorąca, musi wystygnąć do jakichś 50 stopni (o ile dobrze pamiętam) przed dodaniem miodu. Nie wiem też jak smakuje kawa z miodem, nawet cukru nie używam( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: Miód to węglowodany, ale indeks glikemiczny ma jeden z najniższych wśród węglowodanów. Nie ma przy nim gwałtownych wyrzutów insuliny, czyli powoli się ten cukier "uwalnia". A to bardzo dobrze. Dlatego moim zdaniem warto zastąpić słodzenie miodem. Tylko najlepiej rozpuszczać go w trochę ostygniętej herbacie.
  • Odpowiedz