Aktywne Wpisy
![mieszkamzmamusia](https://wykop.pl/cdn/c3397992/mieszkamzmamusia_KPYElhZFih,q60.jpg)
mieszkamzmamusia +49
#przegryw za kilka dni to już prawie będzie dwa lata jak jeżdżę w pyszne. Robota niezbyt poważna, bardziej dorywcza, bo jedzie jakiś pomarańczowy ludek rowerkiem czy to śnieg czy to deszcz i nierzadko rowerkiem po chodniku nielegalnie, więc sami wiecie. Mimo tego nie mam kompletnie żadnej motywacji żeby zmienić te prace, bo i tak zbytnio nie mam na co wydawać, a do tego uzbierało się jakaś tam poduszkę finansową, więc nie ma
![mieszkamzmamusia - #przegryw za kilka dni to już prawie będzie dwa lata jak jeżdżę w ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/2d2da3141d6556eaaa45861d19e770bb43c67ce5d2feb7284ad3ec5dcd430af0,w150.jpg?author=mieszkamzmamusia&auth=6b3457ad38b3bfcdd1241c8afe84ba28)
![REMEMBER_WHAT_THEY_TOOK_FROM_YOU](https://wykop.pl/cdn/c3397992/REMEMBER_WHAT_THEY_TOOK_FROM_YOU_EVm11nx9Yn,q60.jpg)
![REMEMBERWHATTHEYTOOKFROM_YOU - Tylko nie kapibarki (╥﹏╥)
#gonciarz #logikarozowychpa...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/2a5bbbf0be196e9d01c267bd19eaff0f4fb7a9185f62a457146dd9d6d9ded416,w150.jpg?author=REMEMBER_WHAT_THEY_TOOK_FROM_YOU&auth=5973dc52014363436946ca1d98ac28cd)
Naukowcy z Florydy są na tropach przywrócenia pomidorom fantastycznego smaku. Przez lata badali co powoduje, że jedne odmiany smakują lepiej niż inne i dzięki temu jest teraz w stanie tworzyć odmiany, które smakują świetnie ale jednocześnie są komercyjnie opłacalny (długa trwałość, wydajność).
Kluczem smaku jest słodkość - ale zawartość cukru jest mała w dużych pomidorach (bo fotosynteza ma ograniczenia). H. Klee i koledzy znaleźli odmiany, które smakują jakby były słodkie mimo niskiej zawartości cukru. Sposobem jest mieszanka aromatycznych substancji,które dają nam wrażenie słodkości pomidora. Teraz Klee i jego zespół próbują włączyć te cechy do odmian uprawianych komercyjnie. Utrudnieniem jest to, że naukowcy nie chcą korzystać z GMO, w obawie przed tym, że niechęć do technologii odbiłaby się na porażce nowych odmian (Więc możecie podziękować propagandzie antyGMO, że na nowe odmiany przyjdzie wam poczekać.
#nauka #liganauki #jedzenie #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #mikroreklama