Wpis z mikrobloga

Make Tomato Great (tasting) again!

Naukowcy z Florydy są na tropach przywrócenia pomidorom fantastycznego smaku. Przez lata badali co powoduje, że jedne odmiany smakują lepiej niż inne i dzięki temu jest teraz w stanie tworzyć odmiany, które smakują świetnie ale jednocześnie są komercyjnie opłacalny (długa trwałość, wydajność).

Kluczem smaku jest słodkość - ale zawartość cukru jest mała w dużych pomidorach (bo fotosynteza ma ograniczenia). H. Klee i koledzy znaleźli odmiany, które smakują jakby były słodkie mimo niskiej zawartości cukru. Sposobem jest mieszanka aromatycznych substancji,które dają nam wrażenie słodkości pomidora. Teraz Klee i jego zespół próbują włączyć te cechy do odmian uprawianych komercyjnie. Utrudnieniem jest to, że naukowcy nie chcą korzystać z GMO, w obawie przed tym, że niechęć do technologii odbiłaby się na porażce nowych odmian (Więc możecie podziękować propagandzie antyGMO, że na nowe odmiany przyjdzie wam poczekać.


#nauka #liganauki #jedzenie #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #mikroreklama
Pobierz Sierkovitz - Make Tomato Great (tasting) again!

Naukowcy z Florydy są na tropach p...
źródło: comment_fAY4iESrQLwSx5Theu6MqfzpBlCRN3Fd.jpg
  • 2