Wpis z mikrobloga

Mieszkam teraz we Wrocławiu i szukam pracy w IT. Ojciec do mnie zadzwonił, że w Poznaniu jest wakat- teraz czlowiek sobie myśli- iść do roboty za 2005 złotych brutto w Poznaniu, czy zostać we Wro i szukać dalej roboty. Z jednej strony wpis do CV, praca związana z wykształceniem, a z drugiej strony śmieszne zarobki, ale byłby dobry punkt zaczepienia. Nie wiem co myśleć. Co o tym sądzicie Mirki? Może są jakieś firmy w Poznaniu z elastycznymi godzinami pracy, gdzie można iść na jakieś praktyki po 8h pracy na te kilka godzin?

#pracbaza #poznan #it #informatyka
  • 24
@dave8: Tam rynku nie da się bardziej zepsuć. Budżetówka pod sztandarem ministra który się rozbija ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@i_wtedy_sloik_pekl: Jedyne co byłoby dobre, to doświadczenie wpada. Od dłuższego czasu szukam pracy we wro jednakże są pewne bariery- albo firmy szukają pracownika nie w tej technologii co posiadam umiejętności, a jak mi zależy na typowo sieciowych praca, może administracja sieciami, to takich ofert jest mało. No
@KorelacjaProkrastynacji: Może mam niepotrzebne uprzedzenia, ale po wysłuchaniu różnych "opowieści" z budżetówki mam wątpliwości czy zdobędziesz tam wartościowe doświadczenie. To już musisz ocenić wedle swojej wiedzy...

Jeśli chodzi o prace we Wrocku - faktycznie sieciówka może być trochę "ciaśniejsza" niż programowanie. Prawdą jest również, że HRy zatrudniają dość powoli (szczególnie juniorów).

W ogóle to jak byś opisał swoje kompetencje (te sieciowe i inne)? Może NSN by był dla Ciebie?
@KorelacjaProkrastynacji
sieciowka jest ciasna sprawdzam regularnie we wro
zaloz sobie jeszcze profil na goldenline.pl
ja tez pracuje za gowno kasę dla doswiadczenia a dorabiać będę w amazonie ;)
ostatnio np w Moico awansowali serwisanta na admina wiec możesz tez celowac niżej
Jak cos pisz pw
@dave8: Studia są kierunkowe inżynierskie, w przyszłym semestrze chcę od nowa zacząć magisterskie, pierwsza praca w branży. Niby umiem programować, ale muszę teorię podciągnąć i ogarnąć więcej projektów do githuba, żeby pokazać więcej kompetencji. Wiodącym językiem programowania jest u mnie C#, ale zastanawiam się nad tym, aby zainstalować linuxa na innej partycji i przerzucić się na java albo C++ (C++ ze względu na NOKIĘ która jest we Wro).

Ogólnie bardziej mi
@KorelacjaProkrastynacji: Hmm nie skończyłes studiów i nie masz doświadczenia. To Ci powiem, że z tymi sieciami to będzie problem, bo tam potrzeba ludzi doświadczonych. Ale skoro znasz sie troche na programowaniu to może poszukaj stażu/praktyk (lub juniora) we Wrocku w jakiejś normalnej formie jako koder. Popracujesz tak rok i będziesz miał doświadczenie i niezły wpis w CV. A później to już pójdzie z górki... Ofert pracy raczej nie brakuje (obecnie 547
@dave8: Tylko wiesz, studia zrobiłem magisterskie do końca, ale nie oddałem pracy magisterskiej. Stąd decyzja o ich ponownym rozpoczęciu, bo mam już za długą przerwę- ale bazę wiedzy teoretycznej jakąś posiadam. Nie zmienia to też faktu, że program studiów magisterskich jakie miałem, praktycznie nie był związany z sieciami i całe ich podstawy były w większości na I stopniu. Nie pozostaje nic innego, jak szukać pracy dorywczej poza branżą, iść na studia.
@KorelacjaProkrastynacji: retoryka uczenia się C++ dosyć słaba.
Jeśli już cokolwiek umiesz C# to na bank będzie Ci dużo łatwiej nauczyć się Javy niż C++ (chociaż jeśli chodzi o Jave - i tak warto zainstalować linuxa). Inna sprawa, czemu chcesz uczyć się nowego języka, zamiast zostać przy C#? Z moich informacji wynika, że we Wrocławiu jest wystarczająco pracy dla ludzi piszących w .NET.
@tempname0626: brak doświadczenia komercyjnego i ciężko dostać się na juniora jesli chodzi o C#. Duzo est pracy ale dla seniorow. C++ znam trochę w mniejszym stopniu jak C#, ale znam ideę wskaźników, referencji, destruktorow itp. Byłoby to po prostu intensyfikacja na inny jezyk programowania. Rzekłbym, ze javy będę sie uczyc od podstaw.
@krzych0: Ogólnie w programowaniu C# ale myślę o zmianie na C++/Java. Natomiast w stricte związanych z komputerami to bardziej techniczne, może serwis, może administracja systemami windows (miałem na studiach windows serwery i coś tam ogarniam "praktycznie"). Własnie przed chwilą do mnie zadzwonili z pośrednictwa pracy z godzinę temu i chcieli, abym na jutro się umówił, ale powiedziałem, że w sumie mogę dzisiaj podejść i zaraz do nich idę ;)