Aktywne Wpisy
Znalazłem w Internecie to zdjęcie bez podpisu, ale zgaduję, że to przystojni kawalerowie z nocnej.
Melkovva_ +3
Opowiadam mojej bratanicy z którą kiedyś żyłam jak z siostrą co się o------o że rodzina nie chce mnie znać i zastanawiam się czy laska udźwignie to wszystko.
No ale musiałam w końcu.
Całe 10 lat na to czekałam 😭
No ale musiałam w końcu.
Całe 10 lat na to czekałam 😭
Jako, że zdarza mi się wrzucać wpisy traktujące o świecie w którym żyję, przeklejam moje odpowiedzi z komentarza do innego wpisu. Może kogoś zainteresuje.
1. Jest muzułmanką? Wierzącą?
Jest wierzącą muzułmanką. Z tym, że nie jest ekstremistką. Jeśli chodzi o jej stopień wiary w Boga porównałbym go do stopnia wiary przeciętnego człowieka ze wsi w Polsce tzn. "wierze w Boga bo każdy dookoła wierzy, ale nie żyję wg. chrześcijańskich zasad". U niej sprowadza się to do tego, że modli się codziennie raz w łóżku (coś a'la pacierz) ale nie modli się 5 razy dziennie i nie ma bzika na tym punkcie, choć wiara i Bóg (Allah) są dla niej zdecydowanie dużo poważniejszym tematem i podchodzi do tego tematu (gdy o tym rozmawiamy) z dużą powagą (w przeciwieństwie do mnie). W trakcie ramadanu nie pości. Jest trochę bardziej religijna niż pokolenie młodych ludzi w Polsce teraz.
2. Ubiera sie w burkę?
Ubiera się jak przeciętna Polka w jesieni. Nie nosi burki. W jej rodzinie nikt nie nosi burki. Jedyną różnicę między Europejką a nią, którą mogę zaobserwować jest to, że mimo wszystko zakrywa swoje ciało trochę bardziej tzn. preferuje dłuższe sukienki (do kostek), koszulki zakrywające ramiona i sięgające pod szyję (nie zobaczysz nawet 1mm dekoltu). Raz wystroiła się dla mnie w mała czarną i powiedziała, że trochę czuje się jak d----a http://dresstination.pl/582-thickbox_default/sexy-mala-czarna-sukienka-bodycon-dresstination.jpg
3. Jak Twoja rodzina zareagowała?
Moja rodzina uważa że po prostu się dobrze bawię ;P
4. Co jej rodzina sądzi o Waszym związku?
Jej rodzina nie wie o naszym związku. Jedynie wiedzą, że "ma białego kolegę". Gdyby wiedzieli o statusie naciskaliby na ślub. Poznałem jej brata, totalnie przez przypadek i myślę że on wie, że nie gram z nią w szachy, ale nie podnosi tematu.
5. Mieszkacie w Polsce, Pakistanie czy gdzieś na zachodzie? Byłeś w Pakistanie?
Mieszkam w Dubaju, nie byłem w Pakistanie.
6. Uczysz się języka urdu i dari?
Nie. W jej przypadku byłby to urdu, natomiast to co musisz wiedzieć o Pakistanie, to że oni powoli odchodzą od tego języka (oczywiście nieoficjalnie). W coraz większej ilości szkół językiem wodzącym jest angielski a urdu uczą się 2 razy w tygodniu tak jak my angielskiego. Warto jednak dodać, że u nich szkolnictwo nie jest obowiązkowe przez co jest bardzo wiele osób które w ogóle nie umie pisać i czytać i mówi tylko w urdu. Ona ze swoją rodziną komunikuje się miksem urdu i angielskiego. Dochodzi nawet do absurdów pokroju pytam się jej jak coś powiedzieć w urdu a ona mi odpowiada, że nie wie, że powiedziałaby to po angielsku. Za swój pierwszy język uważa angielski, jest nativem.
Oczywiście jak to w związkach, tworzymy swój własny styl bycia czyli ja znam kilka słowek w urdu, ona zna kilka słówek po polsku. W ten sposób docieramy róznice kulturowe.
W Pakistanie gdy kichniesz nikt nie powie Ci "na zdrowie" lub "bless you". Mówisz sam do siebie "alhamdulillah". W naszym związku gdy ja kichnę ona zawsze powie po polsku "na zdrowie". Gdy ona kichnie to odpowie "dziękuję".
Gdy pytam "gdzie jestes" to nie pytam "where are you" tylko w urdu "kidhar ha". Tak samo nie odpowiadam "yes" tylko "jee" (dżii). Takie małe rzeczy które zbliżają nas do siebie. Ona cieszy się gdy używam słownictwa z urdu. Jak przeklinam przy niej to przeklinam w urdu ;P
7. Jak postrzega Polskę i Polaków?
Nie wie nic o Polsce i Polakach poza faktem, że jesteśmy biali, chrześcijańscy i jesteśmy w Europie, co z automatu czyni nas bardzo wykształconymi i bogatymi. I ma rację bo Polska w porównaniu do 90% świata jest bogatym krajem z dobrym socjalem, dobrą słuzbą zdrowia, dobrym poziomiem szkolnictwa.
Poza tym mamy jeden z najsilniejszych paszportów na świecie.
Odkąd poznala mnie patrzy na Polskę przez mój pryzmat. Myśli, że każdy jest taki jak ja.
8. Piła kiedyś a-----l? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, na pierwszej randce spiłem ją winem. Teraz regularnie pijemy wino wieczorem. Próbowała rownież w----y i polskiego piwa. (Jeszcze) nigdy nie piła wódki. Oczywiście rodzina nic nie wie.
#zagranico #muzulmanie #islam #religia #zwiazki
@Dentka7: A wiesz, że islam zabrania dziewczynie związku z innowiercą? Musiałbyś przejść na islam, bo raczej wątpliwe, by rodzina dziewczyny zgodziła się na odwrotne rozwiązanie. ( ͡°
Czemu miałby to być bait?
@Nygas232: Poczucie humoru, że hoho!
Ale tak poważnie, macie jakieś zgrzyty kulturowe, czy jakkolwiek to nazwać?
Swoja droga, powodzenia :)
@Volt224: Okej!
@Nygas232: Narazie nie. Faza zauroczenia itp, wiesz jak to działa.
Póki jest miło i masz motylki
@Dentka7: Od szachów to już kilka liter do pasa szachida ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Możesz powiedziec jak ma na imię?
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Źle zrozumiałaś. Ubrała się w małą czarną w której paradowała publicznie, co powodowało że czuła się jak d----a i wynika to raczej ze społeczności z której się wywodzi i zwyczajów tam panujących a nie bezposrednio z religii (chodz oczywiscie te zwyczaje spolecznosci wynikaja z religii).
Chodzenie nago przy mnie i uprawianie za mna seksu nie stanowi dla niej problemu. Nie
Z punktu prawnego (czyli oficjalnie zmienić religię) nie, nie interesuje mnie to.
Z punktu widzenia wiary (czyli czegoś dla samego siebie) Islam, Judaizm i Chrześcijanstwo to
@Dentka7: tu chyba bardziej chodziło o to, czy w ogóle bralbys ja pod uwagę w tej materii, w końcu spotykając się z kimś i traktując go powaznie, raczej się takiej opcji nie wyklucza (co oczywiście nie jest równoznaczne z planowaniem).
Widzialbys ja jako ewentualna żonę/partnerke na stałe i matkę ewentualnych dzieci?