Wpis z mikrobloga

Ehhh... 3 raz w życiu próbowałem zrobić placki ziemniaczane i 3 raz w życiu coś #!$%@?*em... Normalnie wychodzą mi bardziej skomplikowane dania (nawet czasem bez patrzenia w przepis) tylko te nieszczęsne placki zawsze jakieś niedobre (,)
#gownowpis #kuchnia #zalesie
  • 9
  • Odpowiedz
@cynamonowa:
Pierwszy raz robiłem z tego przepisu. Pierwsze 2 próby były normalne - bez marchewki, płatków i papryczki. Za to normalnie z jakimś dodatkiem mąki, czyli skład był taki jak w przepisie podlinkowanym przez ciebie ( ͡° ʖ̯ ͡°). I też dupa, a nie dobre placki. Muszę pojechać do domu i poprosić mamełe żeby zrobiła.
  • Odpowiedz
@vateras131: ja dodaje jeszcze czasem bułki tartej, żeby się lepiej trzymały. Może nie wrzucasz na gorący olej? Najlepiej rozgrzać olej, wrzucić ciasto, poczekać aż się dobrze przysmaży i dopiero wtedy obracać. Jak nie poczekasz to się będą rozlatywały.
  • Odpowiedz
@cynamonowa:
akurat z rozlatywaniem się nie miałem żadnych problemów. Oglądając filmiki na jutubie zastanawiam się, czy nie daje za mało oleju z smażenia - raczej bywam z tym hiperoszczędny i moze po prostu one się jakoś dobrze (w środku) nie wysmażają.
Choć nadal najbardziej podejrzana jest dla mnie odmiana ziemniaków.
  • Odpowiedz
Nie poddawaj się.( ͡° ͜ʖ ͡°) Kup ziemniory na bazarze. Zetrzyj je, dodaj trochę mąki, jedno jajko, sporo soli i pieprzu a także zeszkloną na masełku cebulkę. Wymieszaj wszystko. Nie odlewaj krochmalu. Ma być to płynne. Rozgrzej olej i kładź łyżką placki. Smaż aż się zarumieni i nie bój się że w środku będą surowe. Jak już zrobisz to wołaj :)
  • Odpowiedz
@vateras131: musi być dużo oleju, najlepiej jak są przynajmniej do połowy zanurzone, nie wiem jak Ty chcesz smażyć placki bez oleju :D Dodatkowo one pochłaniają olej, więc trzeba dolewać co jakiś czas.
  • Odpowiedz
@vateras131: Słuchaj. Ziemniaki masz zetrzeć na małych oczkach, odczekać aż puści sok, na sitko, czekasz i odciskasz ziemniaczaną masę, wodę wylewasz a krochmal wrzucasz z powrotem do zimnioków. Cebula, przyprawy (pieprz ziołowy, kolorowy i sól),dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej, jajko. Oleju nie żałuj.
  • Odpowiedz