Wpis z mikrobloga

Co ja mam z tym WiFi? Po kablu wszystko działa, a po WiFi coś jest nie tak.

Niby prędkość jest dobra, ale strasznie muli przeglądanie stron. Patrzę na speedtest: download 30 Mb/s,upload 0,3 Mb/s. WTF?! Dobra, szukam w necie "wifi slow upload". Było, żeby ustawić QoS na 40000 kb/s. WTF? Po cholerę mi QoS? No ale dobra, ustawiłem. Poprawiło się. Teraz mam 30 Mb/s download i 10 Mb/s upload. Niby wszystko ok...

Ale spróbowałem zrobić jeszcze kilka razy testy i jest tak, że prędkość na początku testu skacze do 20 Mb/s, a potem spada, staje w miejscu i test w ogóle nie przechodzi. A jak już raz na jakiś czas przejdzie, to wykres prędkości jest bardzo niestabilny (spada w niektórych miejscach do zera).

Jaka może być przyczyna i jak to naprawić? Zaraz nerwicy dostanę od tego WiFi. Kiedyś było dobrze, a od jakiegoś miesiąca się spierdzieliło.
  • 10
@assembly: tak, resetowałem router i nic nie pomogło. W ogóle mam często tak, że w ogóle z WiFi nie mogę się połączyć. Smartfon łączy się bez problemu, a na laptopie mam "wystąpił błąd podczas łączenia" i nic nie daje dopóki nie zresetuję routera.
@assembly: kartę sieciową też resetowałem. Wiem, że kiedyś coś mieszałem w systemie i np. nie mogłem ustawić statycznego IP, albo moja karta ma w nazwie "2" i jak próbuję usunąć, to pokazuje, że już istnieje (ale nie widzę takiej, tak jakby się zdublowała i ukryła). Teraz próbowałem ustawić stały DNS, to też się nie zapisuje. Nie wiem jak zresetować takie ukryte ustawienia. Znam tylko reinstall Windowsa (ech, z tym zwlekam od
@mk321: Google Ci pomoże z wyborem karty sieciowej. Stałe IP chciałeś ustawić? To zależy raczej od dostawcy internetu. No musiałeś coś pokombinować skoro w nazwie masz "2", musiało wykryć ją "podwójnie", bo system do nazwy musiał indeks wrzucić. Cóż, ciężko stwierdzić, poza tym ja się nie znam aż tak na sprzęcie, żeby Ci z pamięci coś poradzić, ja bardziej od kodów :D. Z DNSami bym się nie bawił, tym bardziej jak
@assembly: internet od ISP mam po kablu podłączony do routera i dopiero z niego (już za NAT-em, w sieci lokalnej) sobie rozprowadzam po domu na komputery. No i na routerze nie chciało mi się włączać DHCP, to sobie chciałem ustawić statyczne (i nie mogłem, bo w ogóle jak otwierałem to okienko gdzie się ustawia IP w Windowsie to jakiś błąd był xD potem zniknęło, ale jak widać się nie naprawiło, bo
@assembly: router wziąłem z oboma pasmami, tylko nie wykorzystuję 5 GHz, bo latop ma 2,4 GHz. Telefon zresztą też (Redmi 3, nie spodziewałem się, że niby dosyć nowy, a nie ma 5 GHz), ale na nim problemu nie ma.