Aktywne Wpisy
#czujedobrzeczlowiek
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
b_oski +11
#tinder #p0lka #madka #madki #scianaboners
Zdaję każdy punkt, ale ona nie zdaje mojego:
- masz gówniaki z innym.
Zdaję każdy punkt, ale ona nie zdaje mojego:
- masz gówniaki z innym.
Po raz pierwszy w tym roku startuje amerykańska Atlas V od firmy ULA. Rakieta ta odbyła już 68 lotów i nigdy jeszcze nie utraciła ładunku. Dlatego też jest jedną z rakiet preferowanych do wynoszenia drogich satelitów wojskowych. Tak jest i tym razem: wyniesiony zostanie satelita wojskowy systemu SBIRS, obserwujący Ziemię w podczerwieni i monitorujący m.in. starty rakiet. Jeśli Korea Północna albo Ruscy odpalą atomówki, SBIRS ma przed tym ostrzec :).
Ten konkretny satelita będzie trzecim satelitą SBIRS, który ma znaleźć się na orbicie geostacjonarnej (GEO). To trudna i wysoka orbita na wysokości ponad 35 000 kilometrów. Dla porównania, ISS krąży na orbicie niskiej (LEO), na około 400 km. Atlas V wyniesie satelitę na geostacjonarną orbitę transferową (GTO), po czym satelita sam już doleci sobie do GEO.
Pomimo trudności orbity, satelita nie jest specjalnie ciężki i dzisiaj leci podstawowa wersja rakiety, oznaczona jako Atlas V 401. Cyferka 4 oznacza 4-metrowej średnicy osłonę ładunku (jest jeszcze znacznie większa wersja 5-metrowa). 0 oznacza brak rakiet pomocniczych na paliwo stałe (możliwe jest do 5 takich rakiet), a 1 oznacza pojedynczy silnik w Centaurze, tj. drugim stopniu (teoretycznie możliwa jest jeszcze wersja 2-silnikowa, ale ostatnio się z niej nie korzysta).
Co do Centaura (pic rel) to warto nadmienić, że ten drugi stopień, cały czas rozwijany i upgrade'owany, towarzyszy amerykańskim rakietom już od około 50 lat. Przez ten czas zebrał poprawki i łatki na wszelkie ewentualności. W zeszłym roku, gdy pierwszy stopień Atlasa miał niewielkie problemy i przestał pracować kilka sekund za wcześnie, niewielki lecz efektywny Centaur wyczyniał cuda, by nadrobić tę stratę i dostarczyć ładunek na właściwą orbitę. Tylko w jednej misji zdarzyło się, że osiągnięto orbitę niższą niż planowana, ale na tyle udaną, że satelita był w stanie sam dolecieć do miejsca docelowego.
Ciekawostką jest to, że Atlasy zaczynały karierę jako międzykontynentalne pociski balistyczne, mające miotać głowice w ZSRR. Dzisiejsza wersja, Atlas V, jest już całkowicie odmieniona i, paradoksalnie, jej pierwszy stopień napędzany jest przez rosyjski silnik RD-180 (pic rel). Silnik jest bardzo wydajny, niezawodny i stosunkowo niedrogi, ale rządowi amerykańskiemu przestał podobać się fakt, że jest importowany od ruskich. Więc ULA opracowuje obecnie nową rakietę o nazwie Vulcan, napędzaną w pełni amerykańskimi silnikami.
Póki co, konkurencja ze strony #spacex zmusiła ULA do zatrudnienia na stanowisku CEO prawdziwego pasjonata, Tory'ego Bruno. Bruno w ciągu ostatnich 2-3 lat znacznie zmniejszył cenę Atlasa. Podstawowa wersja kosztowała kiedyś 184 mln dolarów. Dzisiaj to już 109 milionów. Wersjami Atlasa i cenami można się pobawić na niedawno udostępnionym przez ULA narzędziu RocketBuilder.
Okno startowe: 01:46 czasu polskiego, pozostanie otwarte przez 40 minut.
#startyrakiet #ulacwel #ula #rakiety
Ma i na pewno będzie transmisja z pokładu. Na pewno będą pokazywali lot aż do górnych warstw atmosfery. Transmisja z kamer będzie zapewne ocenzurowana po oddzieleniu się pierwszego stopnia i po odrzuceniu osłony ładunku.
Ponieważ jestem kompletnym debilem, zapomniałem wstawić...
!!! Link do streama !!!:
https://www.youtube.com/watch?v=Vi2_yIFylxo (transmisja startuje o 1:25)
ULA - United Launch Alliance – Firma konkurująca ze SpaceX.
GTO - Geostationary Transfer Orbit – Geostacjonarna orbita transferowa – eliptyczna orbita, której perygeum znajduje się na niskiej orbicie okołoziemskiej, a apogeum na (lub powyżej) orbicie geostacjonarnej.
ISS - International Space Station – Międzynarodowa Stacja Kosmiczna – międzynarodowy, zamieszkały satelita, umieszczony na niskiej orbicie okołoziemskiej.
LEO - Low Earth Orbit – Niska orbita okołoziemska – orbita o wysokości poniżej 2 000 km.
Update:
Prawdopodobnie start odbędzie się nieco później w oknie startowym. Są problemy z jakimś czujnikiem przy silniku pierwszego stopnia. To tylko czujnik, ale trzeba to jakoś obejść.
Update:
Wymyślono obejście problemów z czujnikiem, zegar powinien niedługo ruszyć z T-4min.
Update2:
Nowy czas startu: 02:16.
Update:
Nowy czas startu: 02:26.
edit: Zegar ruszył! Odliczanie trwa!
edit: I c--j. Zatrzymano. Chyba coś nie tak ze strefą bezpieczeństwa.