Wpis z mikrobloga

woohoo.

Odzwierzęce źródła 'superfoods' - Neti Aneti.

Znalezisko to pierdzielenie oparte na wiedzy podrzędnych altmedowców (w bibliografii np. David Wolf - antyszczepionkowiec, leczenie raka suplementami, chemtrail i inne teorie spiskowe .), wmawiające, że jajka powinno jeść się kilogramami i "nie ma żadnych przeciwskazań" do tego.

Oczywiście! Chyba, że zwrócimy uwagę na największą dawkę cholesterolu w żywności jaka chyba istnieje, co z kolei jest mocno powiązane z miażdżycą (jedzenie dużej ilości jajek daje takie same efekty jak palenie papierosów ). Mamy do tego jeszcze mocne powiązanie ze wzrostem ryzykiem chorób serca i cukrzycy..

Bezpieczna ilość spożywanych jajek jednego dnia to JEDNO dziennie (7 tygodniowo) - wtedy tak, może mieć to korzyści zdrowotne. W innym przypadku szkodzimy swojemu organizmowi. .

Nawet Amerykański Departament Rolnictwa nie zezwala na nazywanie komercyjnie jajek "zdrowymi" i "bezpiecznymi"..

Dlaczego więc opinia o zdrowotności jajek tak popularna? Przemysł jajeczny ładuje miliony dolarów w kupowanie przychylnych naukowców i tworzenie własnych badań, dodatkowo do tego dochodzi manipulowanie faktami i mamy taki o to efekt.

Już nawet nie będę zagłębiał się w komentarze, bo to jedno z większych rakowisk ostaniego tygodnia.

#dieta #nauka #weganizm #liganauki #jajka
  • 19
  • Odpowiedz
@Clefairy: czuje od Ciebie weganska low fat propagande. wrzucasz linki do nutritionfacts.org gdzie Dr cherry picking podaje zrodla badan tylko tcyh, ktora udowdniaja jego mysl przewodnia.
sa tam tez takie bajki jak spisek koncernow jajecznych itd, to jest krotka droga o opowiesci ze za wszytskim stoja zydzi i reptalianie.
  • Odpowiedz
@zielakowy: i dlatego nie przytoczyłeś żadnego źródła naukowego tylko blogaski i huffingtonpost, który jest siedliskiem altmedowych artykułów autorstwa takich specjalistów jak Mercola?

Moje linki oparte są na metaanalizach i faktach, twoje to cherrypicking i zwykła propaganda.
  • Odpowiedz
@zielakowy: człowieku to nie są źródła naukowe.

Co do usunięcia "cholesterolu" to został usunięty ponieważ lobby jajeczne bardzo dobrze o to zadbało:
http://www.businessinsider.com/usda-sued-over-new-dietary-guidelines-2016-1?IR=T
https://www.pcrm.org/media/news/physicians-committee-sues-usda-and-dhhs

Finansowani przez przemysł jajeczny specjaliści opierali się na finansowanym przez przemysł jajecznym badaniu :D
Ostatecznie w zaleceniach żywieniowych na 2016 roku było wyraźne napisane aby unikać produktów zawierających cholesterol. Gdzie tu sens? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

linki


To nadal są wybiórcze badania, a
  • Odpowiedz
@zielakowy:

O usunięciu:

The new guidelines have removed suggested caps on cholesterol consumption, though they do say that people eat too much protein in general. Eggs are very cholesterol-dense, and the US egg industry has long tried to shake its association with heart disease.

Some physicians are skeptical of the joint decision by the US Department of Agriculture (USDA) and the Department of Health and Human Services.

“The idiots,” said J
  • Odpowiedz
wrzucasz linki do nutritionfacts.org gdzie Dr cherry picking podaje zrodla badan tylko tcyh, ktora udowdniaja jego mysl przewodnia.


@zielakowy: nie zauważyłem, że edytowałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Typ, który wrzucił linki do gazetek znanych z promocji altmedów i linki do pojedynczych badań nazywa Gregera, który opiera swoje filmy na METAANALIZACH "doktorem cherry picking".

Masz Ty w ogóle godność i rozum człowieka?
  • Odpowiedz
@beep: pomyłka wcześniej.

Ale tu znowu masz brane pod uwagę pojedyncze badania (często finansowane), a nie metanalizy (w źródłach ani jednej).

Masz o tym tutaj:
https://youtu.be/2s25RaOZsFM

Najlepszym źródłem jest nadal stanowisko harvardzkiej szkoły medycznej:
http://www.health.harvard.edu/healthy-eating/eggs-and-your-health

Które zaleca jedynie JEDNO jajko dziennie przy zdrowej diecie.

Dr. Helen Delichatsios, an assistant professor of medicine at Harvard Medical School. "I'm fine with an egg a day on average, as long as it's not accompanied
  • Odpowiedz
@Clefairy: Pokaz mi badanie, ktore wskazuje, ze przyczyna (nie chodzi o korelacje) miazdzycy albo chorob ukladu krazenia jest dlugotrwale spozywanie tluszczow nasyconych, cholesterolu, etc.

Sam dlugo szukalem i nic nie moglem znalezc.
  • Odpowiedz
@zielakowy: cały czas wrzucam linki do osób kompleksowo wykształconych opierających swoją wiedze na konkretnych i zawsze podanych źródłach metanaliz. Ty zamiast odnieść się do naukowych faktów wolisz jedyne szczekać, pajacować i zaniżasz poziom dyskusji nie wnosząc do niej kompletni nic.
  • Odpowiedz
@Clefairy: To ci podpowiem, zebys nie tracil czasu: nie ma takich badan. Nikt nie byl w stanie stwierdzic, ze jedzenie zwiekszonej ilosci potraw zawierajacych tluszcz nasycony i cholesterol (np jajka) powoduje wystapienie miazdzycy albo chorob ukladu krazenia.
Jedyna rzecz, na jakiej opieraja sie badania to korelacja pomiedzy chorobami a zwiekszonym poziomem LDL w przypadku takiej diety. Sam poziom LDL nie ma praktycznie wplywu na miazdzyce.
  • Odpowiedz