Wpis z mikrobloga

Murki ostatnio widziałem test na czystość powietrza. Test polega na nałożeniu płatka kosmetycznego na końcówkę odkurzacza i wciąganiu powietrza.
Do testu użyłem:
Nowy odkurzacz zelmer
Płatki kosmetyczne bebeauty

Po założeniu płatka na końcówkę odkurzacza trzymałem go ręcznie. Odkurzacz na full. Czas trwania 30 sekund. Test wykonany na 11 piętrze.
Raz na podwójnej warstwie, raz pojedyncza. Na zdjęciu widoczna jest warstwa zewnętrzna płatka.
Taguje #czestochowa #gorzkiezale #test #ekologia #alarmsmogowy
pottymouth - Murki ostatnio widziałem test na czystość powietrza. Test polega na nało...

źródło: comment_u0t974U6valUHJzY905SFzvDkpudzcP9.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pottymouth: ja właśnie też zamierzam zrobić taki test, i jak wyjdą mi podobne wyniki zamierzam zbudować własnej roboty oczyszczać powietrza. Ile Twój odkurzacz bierze powietrza na minutę, masz jakieś dane? Bo zamierzam wykorzystać do budowy wiatraczek ścienny 145 m^3/h.

A co do maski, to wczoraj zaopatrzyłem się w jednorazową maskę budowlaną o filtrze FPP2. Nie wiem, czy jest perfekcyjna, ale jest tania i na pewno coś tam zatrzymuje (skoro wacik
  • Odpowiedz
@Precypitat: Odkurzacz to Jupiter ZVC425HT i szczerze nie wiem jaki jest pobór powietrza. Filtry musiałbyś chyba założyć na okno bo większość tego syfu zatrzymuje się w ramie a reszta wpada do mieszkania.

@CegielniaPL: dokładnie tak jak piszesz. Chciałem sprawdzić czy dwie warstwy płatków coś dają więcej albo tylko zatrzymują część powietrza.

Postaram się do końca miesiąca przeprowadzać testy codziennie i wrzucać na wykop wraz z pomiarami ze stacji
  • Odpowiedz
@pottymouth: No właśnie mój plan jest taki, żeby zrobić rurę z wiatraczkiem wpychającym po jednej stronie i filtrem po drugiej. Może rewelacji nie będzie, ale myślę, że dość małym kosztem energetycznym będzie można oczyścić nieco powietrza.
  • Odpowiedz
@pottymouth: No ok, Mnie chodzi o wieżowce typowo 11 piętrowe a nie gdzie strych został zaadoptowany pod kątem mieszkań. Jak możesz napisz na PW, ciekawi mnie to.
  • Odpowiedz