Aktywne Wpisy
NiemrawySasiad +212
Krupier +136
Na dobry początek weekendu wleci zaraz picka na grubym. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Pomijając marketing producentów, dla mnie najważniejszym parametrem przy zakupie byłoby utrzymanie czystości takiej kuchenki, czyli czas i środki jakie trzeba na to poświęcić.
Drugim parametrem jest koszt samej kuchenki, zaś trzecim parametrem zużycie energii.
Dane udostępnione (wczoraj) z PGNiG:
- koszt 1m3 gazu ziemnego: 2,05 zł brutto
- abonament/oplata stała: 8,41 zł brutto/mc
- średnie zużycie miesięczne: 10m3
Zakładam optymistycznie, że kuchenka bez płomienia zużywa o 50% mniej gazu, zatem (5 x 2,05=10,25 zł) oszczędności na gazie to 10,25 zł/miesięcznie.
Ile czasu i środków czystości trzeba poświęcić na utrzymanie kuchenki bez płomienia, a ile na tradycyjną kuchenkę gazową?
W oparciu o powyższe dane, jakie koszty generowałaby płyta indukcyjna?
Podkreślam, jestem leniem, a czas jest czymś bezcennym, by przeznaczać go na zbyt częste i upierdliwe czyszczenie kuchenki, aby oszczędzić miesiecznie 10 zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
kalkulator zużycia gazu
#pytanie #pytaniedoeksperta #solgaz #energetyka #elektryka #gaz
@LogosM @Blooregard_QKazoo @tinka69 @detsamis @Kapitalis @wykopiwniczanin @Login_login @johnatan41 @herejon @worldmaster @Obserwator_z_ramienia_ONZ @Lipathor @zywieccc @megaloxantha @SOLGAZ
Wg mnie albo indukcja, albo normalna płyta gazowa za 500 zł
@michaszko
O,o,o. Zapomniałem jeszcze o najgorszym.
Jeśli masz chociaż minimalnie krzywe dno to gotowanie staje się praktycznie niemożliwe, bo garnek jest w powietrzu.
A gaz i tak jest dosyć tani, więc żeby się przejmować zużyciem to chyba trzeba by gotować 10h dziennie
@hpiotrekh: Bardzo istotna informacja, zwłaszcza, że z czasem większość garnków pod wpływem różnicy temperatur (gotowanie i nagłe studzenie) może powodować zniekształcenie dna. Dzięki.
@rafion: a jak w przypadku indukcji będzie z "minimalnym krzywym dnem" o którym pisze powyżej hpiotrekh?
Przy czyszczeniu roboty trochę jest, ale bez przesady. Żona czyści wg. zaleceń producenta (solgaz.eu\czyszczenie) i co prawda idealnie nie jest, ale jest czysto i nic nie zostaje (skrobak skutecznie eliminuje przypalenia). W sumie to nawet jest z tym lepiej niż z czyszczeniem starej kuchenki, gdzie oprócz samej płyty trzeba było czyścić palniki (mordęga) i te metalowe podstawki